in

“Bonske ovlasti i Christian Schmidt imaju podršku sve dok BiH ne bude mirna”

Slatka-Tajna.Eu

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da Sjedinjene Države pozdravljaju akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao Price, ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Ured visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea. Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom euroatlantskom putu”, kaže Price.

Dodao je da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da koristi sva potrebna ovlaštenja, uključujući Bonske ovlasti, sve dok se ne završi Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604”, poručuju iz State Departmenta.

Istakli su da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladu BiH jer nastoji konsolidirati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike za sve ljude – prenio je Klix.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kanton 10 obnovio program podrške privredi

Koje osobe ne bi smjele da konzumiraju limun