in

Privredna komora FBiH traži novi program mjera pomoći privredi

Slatka-Tajna.Eu

Privredna komora Federacije BiH uputila je federalnoj Vladi i Ministarstvu energije, industrije i rudarstva Inicijativu za donošenje novog programa mjera pomoći privrednim društvima u FBiH.

“Nakon tematske sjednice prerađivačkih udruženja pri Sektoru za industriju i usluge, na kojoj su detektirani ključni  problemi proizvodnog sektora, kao što su cijena električne energije, problem radne snage,  održivost investicija, cijena sirovina, promjenjivo stanje na svjetskim tržištima, Privredna komora uputila je Inicijativu Vladi i Ministarstvu. Svi navedeni problemi u znatnoj mjeri utiču na industrijski razvoj, konkurentnost bh. kompanija, kao i održivost novih investicija.

Odbori Udruženja prerađivačke industrije, Udruženja metalne i elektro industrije, Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju, Udruženja hemijske industrije i industrije plastike, Udruženja šumarstva i drvne industrije, Grupacije automobilske industrije i Grupacije namjenske industrije, došli su do konkretnih prijedloga koji će u narednom periodu znatno olakšati poslovanje privrednim društvima.  Između ostalog, prijedlozi su usmjereni na uvođenje novih povoljnih kreditnih linija koje će biti usmjerene u realizaciju novih investicija i nabavku sirovina i repromaterijala.

Poseban akcent je stavljen na nedostatak radne snage, tj. odliv radno sposobnog stanovništva.  Potrebno je izraditi programe  za zadržavanje radne snage u BiH, ali i obezbjeđenja uslova za vraćanje bh. državljana iz inostranstva. Ovo su pitanja na kojima trebaju raditi svi nivoi vlasti u BiH. Također, potrebno je omogućiti uvoz potrebne radne snage.

Razmatrani su aktuelni problemi poskupljenja cijena sirovina, električne energije i drugih energenata kao i uvođenje prekogranične takse CO2. Kada se radi o cijeni električne energije, nove cijene po kojima se nudi isporuka električne energije privrednim društvima za naredni period, znatno su veće u odnosu na prethodnu godinu.  Ovakav razvoj situacije doveo je do alarmantnog stanja u kompanijama, jer je upitna konkurentrnost i dalje poslovanje. Neophodno je da Vlada i resorno ministarstvo obezbijede kontrolirani rasta cijena električne energije kao i drugih energenata, kako ne bi došlo do velikih negativnih posljedica po privredna društva i zaposlene. Privredna komora podržava napore privrednih društava za smanjenje cijena električne energije, koje direktno utiču na cijene proizvoda, te pozivamo Vladu da, na osnovu detaljne analize, što prije iznađe sistemsko rješenje koje će biti prihvatljivo za elektroprivrede u FBiH i za privredna društva.

Privredna komora stavlja se na raspolaganje za aktivnosti koje će rezultirati dogovorom u interesu svih strana. Smatramo da je neophodna jača saradnja između privrednih društava i predstavnika institucija vlasti, jer samo na taj način mogu se  iznaći održiva i kvalitetna rješenja”, navodi se u saopćenju Privredne komore FBiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

                                                                                            

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zavirite u luks stan Ane Sević na Vračaru: Ovdje živi sa porodicom, sve opremila moderno!

U srijedu novo jačanje juga, naoblačenje, kiša, ponegdje i obilna