in

Odlazi Jordi Bertomeu / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jordi Bertomeu

Pop 84 je bio posljednji osvajač Kupa prvaka u košarci. Već sljedeće godine stvari su se počele mijenjati. Nestajao je sa scene Kup prvaka, Kup Kupova, Kup Radivoja Koraća. Pojavila se Euroliga, FIBA je počela gubiti korak. Pokušala je parirati prvo Saporta kupom, ali samo određeno vrijeme. Onda je pojavio on.

Jordi Bertomeu, odvjetnik koji je do tada obavljao različite funkcije u španjolskoj košarci, a onda se nakon što je magistrirao sportski menadžment posvetio nečemu što je ustvari trebala ili jednim dijelom bila, europska NBA, Euroligi. Osmislio je ligu samo za odabrane. Ligu koja je nudila godinama velike novce, ligu u kojoj su najbolji i najbogatiji potpisivali dugogodišnje ugovore. Neki su znali uskočiti i s pozivnicom. Sustav takmičenja se mijenjao, ali se došlo do toga da recimo postane prvak s nekih 10-15 poraza po sezoni.

Nekada nezamislivo. I priča je trajala, točnije traje još uvijek, ali je ona Jordija Bertomeua došla do kraja. Nakon vladavine koja je trajala čak 22 godine. Nešto poput političara na ovim našim prostorima. Jednostavno je bio nedodirljiv.

Međutim, stvari su se počele mijenjati, utjecaj i moć Jordija Bertomeua je polako opadao i bilo je pitanje vremena. Prvo je maknut iz Upravnog odbora Eurolige, a danas je većinskim brojem glasova sa 6:5 izgubio povjerenje i napustit će funkciju izvršnog direktora.

Za odlazak Bertomeua bili Maccabi, Panathinaikos, Milano, CSKA, Žalgiris i Olympiacos, dok su protiv uz španjolske klubove Real Madrid, Barcelonu i Baskoniju bila i oba turska kluba, Efes i Fenerbahče. Efes i Fenerbahče su uoči ovog glasovanja smatrani dijelom onih klubova koji zahtijevaju promjene, no očito je kako su se predomislili u zadnji čas, ali ta njihova odluka nije spasila Bertomeua.

Razloge nije teško dokučiti, financijski gubici Eurolige su postajali sve veći, dok vlasnici A licenca ne mogu zarađivati i već godinama bilježe gubitke. Ostaje pitanje što će dogoditi sada nakon 22 godine. FIBA nekako dolazi do zraka, njena Liga prvaka nije toliko jaka kao Euroliga, ali nije ni slaba kao nekada sve je više novca i tko zna.

Možda s nekim novim priča krene u nekom drugom pravcu. Za sada je vrlo izvjesno kako će klubovi tražiti zamjenu i ako je ne pronađu nije isključeno da Euroligu od sljedeće sezone vodi vijeće klubova s euroligaškom A licencom.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

TARA SIMOV: Romantična sam, ali znam muškarcu kupiti patike

Kako će završiti sukob Pantovčaka i Banskih dvora?