in

Namirnice koje sprečavaju grčeve u mišićima

Slatka-Tajna.Eu

Magnezijum mnogi nazivaju mineralom života, jer je ključan za zdravlje našeg organizma. Ukoliko ovog minerala nema dovoljno u našem tijelu mogu se javiti mnoge tegobe, a najčešća su svakako grčevi u mišićima, koji su prvi indikator toga da bi trebalo u ishranu uvrstiti više namirnica koje sadrže magnezijum.

Nutricionisti ističu da postoji šest namirnica koje su pune ovog dragocjenog minerala i koje blagotvorno djeluju na zdravlje našeg organizma.

1. Bademi

Bademi su na vrhu liste namirnica koje obiluju ovim mineralom. U 30 grama badema nalazi se 105 miligrama magnezijuma. Ovaj orašasti plod bogat je i vitaminom E, antioksidansom koji održava imunitet i pomaže zdravlju očiju. Bademi su bogati omega-3 kiselinama, ali i proteinima, pa su odlična grickalica za međuobroke, jer dugo daju osjećaj sitosti .

2. Sjemenke susama

Sjemenke susama obiluju ovim mineralom, pa se u 30 grama prženih sjemeniki nalazi 101 miligram magnezijuma.Ove sjemenke odličan su izvor i vitamina B6 i gvožđa što ih čini poželjnim u ishrani što je češće moguće. Mogu se koristiti tako što ćete njima posuti pite ili proje prije pečenja, a prepečeni susam je odličan i kao dodatak salatama sa sirom.

3. Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta savršen su izvor magnezijuma, a u 30 grama ove namirnice ima čak 128 miligrama ovog dragocijenog minerala. Pored magnezijuma sjemenke suncokreta su dobar izvor i kalcijuma, kao i poluzasićenih masti koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola u krvi. Možete ih jesti kao grickalice, a umjesto pakovanih i posoljenih birajte sirove koje su zdravije.

4. Banane

Od voća banana sadrži određene količine magnezijuma. Jedan komad ovog voća ima 22 miligrama magnezijuma. Banane pored ovog minerala obiluju kalijumom i elektrolitima koji pomažu kod snižavanja krvnog pritiska. Banane možete jesi kao užinu, ali i tako što ćete od njih napraviti smuti ili ih dodati u voćnu salatu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










5. Brokoli 

U 65 grama barenog brokolija ima 51 miligram magnezijuma a uz to i više vitamina C nego u narandži. Ovo povrće možete jesi bareno kao prilog, a najbolje ćete iskoristiti sve njegove hranljive sastojke ako ga kombinujete sa paradajjzom.

6. Grašak

Ova mahunarka je bogata magnezijumom i u 130 grama graška nalazi se 48 miligrama ovog minerala, kao i potrebna dnevna doza vitamina C. Grašak je odličan izvor kalijuma i vitamina A. Napravite ga kao varivo za ručak, dodajte ga salati, kada je mlad probajte da od njega napravite čorbu.

(Telegraf)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Slabost zapada u BiH i na Balkanu ne ogleda se u šta će biti spomenuto u Rezoluciji pred UN-om”

VEZA NA VIŠEM NIVOU: Petra Grašo i Hana Huljić u zagrljaju