in

Kineske vlasti izdale preporuku građanima da stvore zalihe dnevnih potrepština / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineske vlasti preporučile su obiteljima u toj državi da si pripreme zalihe dnevnih potrepština pred zimu u slučaju izvanrednih situacija.

Ministarstvo trgovine poručilo je lokalnim vlastima da se pobrinu za održavanje sigurne dostupnosti zaliha i stabilnih cijena te da na vrijeme dojave bilo kakve probleme u opskrbi, prenosi Jutarnji list.

Do preporuke je došlo nakon ekstremnih kiša u pokrajini Shandong u listopadu ove godine, uslijed kojih je poplavljena većina usjeva povrća u toj pokrajini, inače najvećem proizvođaču povrća u Kini.

Potencijalnu nestašicu povrća dodatno bi mogla pogoršati pandemija koronavirusa, jer vlasti strahuju da će, nakon novih izboja zaraze u pojedinim pokrajinama, možda biti potrebno ponovno uvesti zatvaranja i ograničenja prijevoza, što bi moglo ugroziti lanac opskrbe.

Foto: Adobe Stock / Kineske vlasti preporučile su obiteljima u toj državi da si pripreme zalihe

Pojedini korisnici kineskih društvenih mreža zabrinuto su se zapitali je li pozadina preporuke možda reakcija i na rastuće napetosti s Tajvanom, u sklopu kojih Kina sve češće šalje vojne zrakoplove do ruba tajvanske zone protuzračne obrane, no te su teorije ubrzo sasjekle partijske dnevne novine, koje su pozvale građane da ne “pretjeruju s prebujnom maštom” te da je cilj partijske direktive pobrinuti se da pandemijska zatvaranja ne zateknu građane nespremnima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuKineske vlasti pred svaku se kinesku novu godinu – koje će se obilježiti u veljači sljedeće godine – obično pobrinu da građani imaju dostupno dovoljno svježeg povrća i svinjetine, no ove bi godine mogli imati probleme s tom zadaćom.

Nakon poplava u Shandongu, cijene svježih krastavaca, špinata i cvjetače već su se udvostručile od početka listopada do danas. Špinat je u pojedinim pokrajinama već skuplji od svinjetine, a ekonomski stručnjaci predviđaju usporavanje rasta cijena, ali ne i njihov pad.

Središnja vlada stoga je poručila lokalnim vlastima da pripreme zalihe povrća koje može dulje stajati te da ojačaju opskrbne lance.

U planu je i postupno otpuštanje zaliha povrća, kako bi se cijene održale relativno stabilnim, a poljoprivrednicima je naloženo da krenu u što brže ponovno sađenje povrća, pogotovo onog koje brzo raste.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠETNJA SA KĆERKICOM: Nikolija i Relja svratili na kafu

GOLIŠAVA ZA VOLANOM: Ana Korać se hvali i pokazuje donji veš