in

Ginekološka društva poručuju trudnicama da se mogu i trebaju cijepiti

Slatka-Tajna.Eu

Mnoge trudnice zaziru od cijepljenja

Foto: Dnevnik / HRT

U želji da ne učine nešto što šteti njihovu djetetu, mnoge trudnice zaziru od cijepljenja. U odluci ne pomažu ni proturječne izjave u medijskom prostoru – od toga da se trebaju cijepiti neovisno o tjednu trudnoće, zatim da se cijepe one kojima je prošlo šesnaest tjedana, ali i da nije dobro cijepiti se. Ginekološka društva Hrvatskog zbora liječnika ne dvoje – treba se cijepiti. 

Ivana (27) trudna je šest mjeseci. U trenutku kada je primila svoju drugu dozu cjepiva – nije ni znala da je trudna dva mjeseca.

– Išla sam na drugu dozu, sve je prošlo super. Nije bilo nikakvih nuspojava niti išta slično, za prvu dozu su me pitala postoji li mogućnost od trudnoće i onda su mi rekli također da tu nema nikakve opasnosti, rekla je Ivana Kumljak.

– Da ste znali bili se ipak cijepili drugom dozom?

– Vrlo vjerojatno da bi, ali bi se više raspitala puno više, dodala je.

Hana je nakon tri godine pokušavanja, začela potpomognutom oplodnjom. Nakon upornog raspitivanja odlučila se cijepiti.

– I svi su mi rekli da je preporuka da se trudnice cijepe od 13. do 26. tjedna, prvu dozu sam primila u 15. tjednu pa drugu u 19. tjednu. Svi su rekli to je na vlastitu odgovornost, a sada za drugu svi su već znali da se trudnice trebaju cijepiti, poručila je Hana Tabaković.

No, brojne žene zbunjuju oprečna stajališta koja se o tome iznose u javnosti. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Trudnice i danas ne znaju kome vjerovati: epidemiologu, stožeru ili ginekologu; nažalost, sve imaju instance različito mišljenje kada su trudnice u pitanju, kazala je Danijela Drandić iz udruge Roda.

Nakon prikupljenih dosad dostupnih podataka stajalište struke o cijepljenju trudnica je od suzdržanog stiglo do preporuke.

– Svi ti podaci koji su nam za sada dostupni dokazuju da cijepljenje nema nikakav štetan utjecaj na zdravlje trudnice, ima sve više podataka dapače da trudnice imaju sve veći rizik od komplikacija Covida, i u svjetlu tih novih informacije – preporučujemo cijepljenje trudnica, istaknuo je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić, 2.studenoga 2021.

U pripremi su i smjernice više ginekoloških društava bazirane na stručnim podacima.

– Preporuka je da se cijepi RNA cjepivima Pfizer i Moderna, rekao je predsjednik Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu Branimir Peter.

Prema podacima HALMEDA kod trudnica su zaprimljene dvije tek prijave sumnji na blage nuspojave; bol u mišiću ruke, te na mjestu uboda i mučnina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MRAČNA STRANA PORODICE SVAROVSKI: Rat u carstvu kristala

Remi Zvezdinih omladinaca protiv Empolija