in

Schilling otvoreno upozorio: “Borba u BiH je borba za Evropu, Rusija je uništava preko Srbije”

Slatka-Tajna.Eu

Ne smije se dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Evropu, a to je sada na djelu. Ova borba u BiH je borba za Evropu. Ovo je vrlo ozbiljna i važna borba.

Siguran sam da se ova borba mora dobiti. Ovo je borba za demokratiju. I toga su svjesni svi, i Velika Britanija, i SAD, i ostale zemlje.

Poručio je to danas u Sarajevu bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling, obraćajući se na konferenciji za novinare koju je povodom aktuelne situacije u našoj zemlji organizovalo Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Schwarz-Schilling kaže da ga raduje što je u prilici vidjeti da je građansko društvo u BiH ipak aktivno, te dodaje da od sveg srca podržava rad, namjere i ciljeve koje su pred sebe postavili građansko društvo i nevladine organizacije u BiH.

– Oni su pokazali da je suživot moguć i da se žele angažirati u tome da nešto učine za domovinu. A jedna vrlo važna stvar upravo jesu Ustav i Izborni zakon – kazao je Schwarz-Schilling, prenose Vijesti.ba.

Navodi da se načela koja se odnose na ustavne promjene u BiH tiču nečega što se odnosi na mnoge narode, konkretno na Hrvate, Srbe i Bošnjake, ali i na one koji su u raznim internacionalnim dokumentima nazvani ostalima.

– U slobodnom svijetu svi ljudi trebaju da imaju jednaka ljudska i humanitarna prava. I da svako treba i mora da ima glas, pravo izbora, bez ikakve razlike i bez obzira na to šta je i ko je – rekao je Schwarz-Schilling.

Vidljivo je da se u BiH vode određeni pregovori i dogovori, nastavlja Schwarz-Schilling, ali ako ti dogovori nisu u skladu s Evropskom poveljom o ljudskim pravima, oni ne važe.

– Lično sam se uvjerio da novi visoki predstavnik Christian Schmidt, Johann Sattler i ambasadorica Njemačke Margret Uebber, kada je riječ o ustavnim promjenama i Izbornom zakonu, imaju isto mišljenje koje sam ja maloprije izložio. Međutim, imamo situaciju da Rusija i Srbija pokušavaju utjecati na to kako bi se ova načela stavila van snage – ističe Schwarz-Schilling.

Javnosti u BiH, dodaje, mora biti sasvim jasno da je napad na ova načela veoma opasan, i da se to, ukoliko ne postoji jedinstvo, može negativno odraziti na demokratiju.

– Siguran sam da se ova borba mora dobiti. Ovo je borba za demokratiju. I toga su svjesni svi, i Velika Britanija, i SAD, i ostale zemlje. Znaju da je ovo borba za demokratiju, a ta borba je najvažnija. Zbog te borbe ja i jesam tu, i bit ću tu. Raznim partijama i njihovim politikama koje kreiraju treba da bude jasno da njihovo osnovno načelo treba da bude borba za demokratiju – jasan je Schwarz-Schilling.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Schwarz-Schilling kazao da nigdje nije utvrđeno, niti zapisano da Vijeće za implementaciju mira (PIC) može da se blokira putem veta, na bilo koji način. Odluke se donose na potpuno demokratski način, ističe Schwarz-Schilling, većinom glasova članova PIC-a.

– Praksa PIC-a je ranije bila takva da se nije pridavao tome neki veći značaj i da se o tome nije nešto puno ni pričalo, jer se smatralo da PIC odlučuje o uobičajenim pitanjima koja su sasvim normalna za funkcionisanje države. I to je išlo tako sve dok se u nekom momentu nije počela izdvajati Rusija sa svojim izdvojenim mišljenjem i neslaganjem po određenim pitanjima i odlukama.

Šteta je za mir, i za sam Dejtonski mirovni sporazum, što oni ne daju glas za pitanja koja su sasvim normalna i koja treba da pospješe funkcionalnost države i uopšte života ovdje. Ali, odluke se u PIC-u, i to je sasvim normalna praksa, donose demokratskom većinom, i ni na koji drugi način – naglašava Schwarz-Schilling.

Ukoliko bismo imali situaciju da visoki predstavnik u New Yorku ne mogne objasniti šta se trenutno događa u BiH, nastavlja bivši visoki predstavnik, onda se on mora obratiti PIC-u, koji mora primijeniti demokratske principe, a ne veto bilo koga, koji je usmjeren protiv visokog predstavnika kako bi ga se ušutilo i kako on ne bi rekao istinu. A on u svom izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a, nastavlja Schwarz-Schilling, ustvari govori samo istinu.

– Evropskoj uniji u tom slučaju mora biti jasno da jedna takva situacija uopšte nije u skladu sa ljudskim pravima, niti s Evropskom poveljom o ljudskim pravima. Moralo bi se svakako od PIC-a, odnosno Upravnog odbora, insistirati na tome da oni glasaju o tom izvještaju visokog predstavnika i tražiti da se tako izglasan izvještaj preda Vijeću sigurnosti, te da se od Vijeća potom zatraži da pozove visokog predstavnika kako bi on objasnio taj svoj izvještaj. Dakle, samo čistim glasanjem i demokratskom većinom se o tako nečemu može odučiti u PIC-u – potcrtava Schwarz-Schilling.

Prema njegovim riječima, sasvim je sigurno da će članice evropskih zemalja glasati za njegov izvještaj. Isto tako, kad se to uradi, onda bi Vijeće sigurnosti UN trebalo odlučiti o tome da visokom predstavniku da priliku da svoj izvještaj podnese na nekoj narednoj sjednici.

– Ukoliko ne bude takve reakcije, onda možemo samo reći da je to atak, ne samo na bosanskohercegovački, već i na svjetski demokratski poredak. Demokratija i njen poredak se moraju odbraniti, a visoki predstavnik ima i drugih mogućnosti da reaguje – poručio je Schwarz-Schilling.

Smatra da međunarodna zajednica uvijek pokušava voditi pregovore i postizati dogovore, misleći kako na taj način sprječava ono krajnje što bi se moglo desiti, ono čega se ovdašnje stanovništvo već plaši, a to je rat.

– Svi se moramo zalagati da se to spriječi. Ovaj strah je opravdan uvijek u situaciji ako tiraninu dopustite da radi šta hoće i ako mu šutite, ako ne reagujete. Dodik možda čak nije ni svjestan šta on u stvari čini historiji, kako će se ovo što on čini odraziti na kompletan tok historije – upozorio je Schwarz-Schilling.

U međunarodnoj zajednici su i ranije smatrali da se šutnjom spašava mir, kaže Schwarz-Schilling. Svojevremeno se vjerovalo da, ako se šuti Hitleru na sve ono što je radio, sačuvat će se mir. Ali su se grdno prevarili.

– Ako diktatoru odškrinete bilo kakva vrata, on će taj prostor iskoristiti i samo će gledati šta sljedeće može da uradi. Oni u tim stvarima ne posustaju. Ako se sada ne trznemo i ne odbranimo demokratiju, možemo reći da ćemo imati još jednu izgubljenu generaciju.

Naravno da se trebaju nastaviti i razgovori i pregovori između NATO-a i Rusije, ali se ne smije dopustiti niti zauzimanje teritorije, niti uništavanje institucije visokog predstavnika. Ne smije se dozvoliti Rusiji da preko Srbije uništi Evropu, a to je sada ustvari na djelu. I ova borba u BiH je borba za Evropu. Ovo je vrlo ozbiljna i važna borba – naveo je Schwarz-Schilling.

Glasovima poput Dodikovih, dodaje, ne smije se dopustiti da postanu suviše glasni, prenose Vijesti.ba.

– Protiv takvih se glasova treba boriti. Treba se boriti za demokratiju. Ja to radim i radit ću dok sam živ – zaključio je Schwarz-Schilling.

Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Ovaj me Juventus podsjeća na onaj Delnerijev”

Najveća greška koju žene čine pri nanošenju tekućeg pudera