in

Nova metoda zalijevanja orhideja koja garantuje idealnu njegu

Slatka-Tajna.Eu

Koncept zalijevanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim jer biljke iz tropskih regija uglavnom ne podnose niske temperature. Međutim, korištenje kockica leda za zalijevanje orhideja ne uzrokuje nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom.

Osiguravanje odgovarajuće količine vlage kućnim biljkama ponekad liči na metodu pokušaja i grešaka, a još je izazovnije kada je ta sobna biljka orhideja nježnog izgleda.

Kada pokušavate održati cvat svojih orhideja, možda ćete pretjerati sa zalijevanjem. Međutim, previše vlage jedan je od najčešćih razloga zbog kojih orhideje u zatvorenom prostoru propadaju.

Možda ste čuli da je jedno od rješenja za izbjegavanje prekomjernog zalijevanja korištenje kockica leda? Ali, da li to zapravo radi? I hoće li hladnoća naštetiti ovim tropskim biljkama?

Evo šta istraživanje kaže i kako možete upotrijebiti ovu tehniku ​​kako biste orhideje održali savršeno hidriranim.

Naučnici sa Univerziteta Ohajo i Džordžija sproveli su studije kako bi definitivno odgovorili na pitanje. Postavili su eksperiment upoređujući orhideje zalijevane s tri kocke leda jednom nedjeljno s kontrolnom grupom koja je zalijevana ekvivalentnom količinom vode.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuObe grupe orhideja pokazale su slične rezultate za cjelokupno zdravlje biljaka, što ukazuje da su kocke leda efikasan i siguran način zalijevanja orhideja.

Jednostavno stavite tri kocke leda pazeći da izbjegnete kontakt s lišćem ili korijenjem koje viri. Kako se kockice leda tope, korjeenje će da upija vodu. Hladnoća neće naštetiti biljci jer se led relativno brzo topi.

Količina vode koja je potrebna orhidejima može varirati zavisno od sobne temperature, svjetla, vlažnosti… Preporuka je da počnete s tri kocke leda nedjeljno i pazite na biljku kako biste vidjeli je li joj to dovoljno vode. Zabodite prst otprilike centimetar u koru ili mahovinu. Ako osjetite vlagu, nemojte još zalijevati. Pričekajte nekoliko dana i ponovno provjerite.

Biljke koje se slabo zalijevaju imaće naborane, zagasito zelene, mlohave listove.

(Zadovoljna.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Milorad Dodik neće imati ništa protiv zaključaka koje ću iznijeti”

ŽIVI ŽIVOT,ZEZAJ KRIZU: Indira Levak otkrila veliku ljubav supruga Miroslava