in

Minimalna akciza na kutiju cigareta povećana sa 3,25 na 3,33 KM

Slatka-Tajna.Eu

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2022. godinu.

Prema toj odluci, od 1. januara 2022. minimalna akciza iznosit će 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Specifična akciza ostala je na istom nivou – 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna akciza za jednako pakovanje povećana sa 3,25 KM.

Akciza na duhan utvrđena je u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 133,20 KM po kilogramu.

“Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave do 30. novembra 2021. godine”, navodi se u saopćenju Uprave, uz napomenu da je Upravni odbor danas usvojio i Odluku o utvrđivanju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća putarina za 2022. godinu. Odredbe te odluke, koja će se također primjenjivati od 1. januara naredne godine, odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje te željeznice za pogon šinskih vozila i to na određenu količinu koju odobri Upravni odbor na prijedlog vlada entiteta i Distrikta Brčko.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VRAĆAJU MI SE USPOMENE NA “ZVEZDE GRANDA”: Jelena Kostov se trudi da uprati takmičenje

HRT: Milanović: Suradnja s Banožićem nije moguća; Banožić: Vrijeme za opoziv predsjednika