in

Vozači, od danas nema opravdavanja / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Od danas do 1. travnja 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uvjete.

Posjedovanje obvezne zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obvezno je u razdoblju od 1. studenog ove do 1. travnja iduče godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije) – naveli su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o obveznoj zimskoj opremi, to su gume s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obvezni.

Također iz BIHAMK-a upozoravaju vozače kako u zimskom razdoblju, niske temperature i česte i obilne padaline izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, posebno kad su intenzivnije u upotrebi.

Zbog snijega ili poledice sustavi teže prenose snagu na podlogu, sol nakupljena na cestama šteti podvozju i karoseriji, a niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, crpe energiju iz akumulatora, a štete i svim ostalim komponentama vozila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gusta magla otežava prometovanje na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a posebno izdvajamo dionice uz rijeke: Savu, Vrbas, Sanu, Lašvu i Spreču. U tim područjima upozoravaju se vozači na poledicu na kolniku i savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, uz obvezno držanje odstojanja između vozila, navode iz BIHAMK-a.

Zbog izvođenja neophodnih radova, dvosmjerno prometovanje suprotnom trakom od zone radova, aktuelno je na dionici autoputa A-1 Kakanj-Visoko (na mostu u naselju Dobrinje).

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), promet se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tijekom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle prometuju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tijekom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je promet na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina). Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok teretna vozila prometuju preko Banja Luke i Prijedora.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila prometuju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen promet.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nesagledive posljedice povećanja cijene električne energije za stanovništvo i privredu

SAMO SPAVAM I GUTAM TABLETE: Milica Pavlović o svojoj ulozi u seriji “Pevačica”