in

U ponedjeljak južina i sve češća kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija

Slatka-Tajna.Eu

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

Na blagdan Svih svetih na kopnu će ujutro u većini krajeva biti magle, nakon koje slijede sunčana razdoblja. Kiše će najprije biti u gorju, zatim u većini krajeva, glavnina navečer i u noći. U utorak prestanak kiše, a u srijedu i četvrtak novo prolazno naoblačenje s kišom. U petak i subotu djelomice sunčano i uglavnom suho.

Na Jadranu veći dio tjedna promjenjivo i nestabilno, često s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova, osobito u noći s ponedjeljka na utorak te ponovno sa srijede na četvrtak. Puhat će većinom jako i olujno jugo.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, kojoj je ovaj listopad malo proturječio, a možda će biti i onih koje će zanimati neke “dubioze” o računanju vremena:

U ponedjeljak južina i sve češća kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U ponedjeljak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimice magla i niski oblaci, a poslijepodne sunčana razdoblja. Tek u noći u zapadnim krajevima ponegdje kiša. Vjetar povremeno umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 1 do 3 °C, a najviša dnevna između 14 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo viša jutarnja temperatura zraka nego na istoku, a malo niža dnevna. Prijepodne mjestimice magla, zatim sunčana razdoblja, a navečer naoblačenje s kišom.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito poslijepodne i navečer i u obliku obilnijih pljuskova. Puhat će umjereno i jako jugo, mjestimice i olujno. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 7 °C, uz obalu između 11 i 15 °C, a najviša dnevna od 13 do 16 °C, na moru između 17 i 20 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, uz više sunčanog vremena prijepodne. Navečer i u noći kiša, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova. Puhat će jako, mjestimice i olujno jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 21 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će veći dio dana još biti djelomice sunčano. Oblačnije navečer, mjestimice uz kišu. Puhat će umjereno i jako jugo.”

U nastavku tjedna promjenjivo, na Jadranu i vjetrovito

U utorak na kopnu u početku kiša, zatim već prijepodne djelomično razvedravanje. U srijedu i četvrtak novo naoblačenje, povremeno i kiša, ponegdje vjerojatno i u obliku pljuskova. Puhat će većinom slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar.

Na Jadranu od utorka promjenjivo i nestabilno, često s kišom pa i u obliku obilnijih pljuskova, osobito u noći između srijede i četvrtka. Puhat će umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i južni vjetar, a u utorak prolazno sjeverozapadnjak.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

LEJLA HAJROVIĆ PRATI TRENDOVE: Svjetske kompanije dobro plaćaju reklamiranje

Dallas pobijedio Sacramento, meč obilježila nevjerovatna trojka Luke Dončića