in

Na proljeće izgradnja solarne elektrane “Trebinje jedan”

Slatka-Tajna.Eu

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je  da će na proljeće početi izgradnja solarne elektrane “Trebinje jedan” na Zupcima koja ima planiranu instalisanu snagu 71 megavat.

Đokić je novinarima u Trebinju rekao da će se graditi i projekti “Trebinje dva” i “Trebinje tri” instalisane snage po 55 megavata, te da je optimalno vrijeme za realizaciju ovih projekata u naredne dvije godine.

“Trebinje će po osnovu realizovanih projekta iz solarne energije imati prihode oko 2.400.000 KM na godišnjem nivou”, rekao je Đokić i dodao da će to omogućiti dalji razvoj grada i realizaciju drugih značajnih projekata.

On je naveo da će u Hercegovini biti nastavljena realizacija projekata iz oblasti energetike kao što je hidroelektrana “Dabar”, projekat izgradnje hidroelektrane “Bileća”, te izgradnje više solarnih i vjetroelektrana u Nevesinju, Bileći, LJubinju i Berkovićima.

Đokić je rekao da će na lokalitetu Gornja Drina biti nastavljena izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela” i još dvije hidroelektrane “Foča” i “Paunci” koji će se realizovati sa “Elektroprivredom Srbije” onako kako je najavljeno.

“U narednih pet do 10 godina energetska slika Republike Srpske biće potpuno izmijenjena, a naročito energetska slika Hercegovine jer ćemo dobiti nove energetske objekte velike snage i vrijednosti. To će povećati obim zelene energije i bitno uticati na balansiranje zelene i energije iz fosilnih goriva”, objasnio je Đokić.

On je naglasio da će do kraja godine, usvajanjem novog zakona o obnovljivim izvorima energije, biti otvorena nova mogućnost ugradnje malih energetskih postrojenja solarne elektrane koji će se moći instalirati na krovove kuća i poslovnih objekata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Pomoći ćemo građanima da instaliraju takva postrojenja i na taj način proizvedu energiju za svoje potrebe. Mi ćemo na taj način osloboditi mogućnost da imamo više energije za prodaju na drugim tržištima i veće prihode”, rekao je Đokić.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske kroz novi zakon podstaći takvu vrstu projekata na širem području Republike, a u Trebinju će biti pilot-projekat.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da je izgradnja solarne elektrane značajna za Trebinje, jer će omogućiti da se kompletan grad snabdije energijom.

“Bit će odabrano 20 domaćinstava da se uključe u projekat solarnih elektrana na krovovima kuća, a krajnji cilj je da se oslobodi što više energije da bi energetski sektor bio rasterećen kada je riječ o energiji za domaćinstva”, rekao je Ćurić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HIT SEDMICE – NODIVO i “Ples” – Hayat Production

Vuk ima sedamnaest novih djevojaka: Bivša vjerenica se dotakla njihovog odnosa i kako sada funkcionišu!