in

Memorijalno groblje danas je mjesto tišine, pijeteta i velikih emocija

Slatka-Tajna.Eu

Vukovar

Foto: Studio 4 / HRT

Vukovar obilježavanjem blagdana Svih Svetih i sutra Dušnog dana kreće u mjesec kada ćemo se sjećati tragedije Vukovara i nestanka brojnih branitelja i civila za kojima se i danas ne zna kako su i gdje završili. Vukovarsko groblje i danas je mjesto tišine, pijeteta i velikih emocija. 

Od ranoga jutra na Memorijalno groblje pristižu ljudi iz cijele Hrvatske. Dolaze zapaliti svijeću i pomoliti se za svoje najmilije. Kroz cijeli prošli tjedan vukovarska groblja bilježe veću posjećenost. Najteže je onima koji u Aleji branitelja imaju svoje najdraže.

– Ovo groblje, kao i sva braniteljska groblja, je svetinja za nas. Emocije se podignu u smislu ponosa i tuge na one koji su stali na branik domovine, koji su stali braniti svoja ognjišta, a u toj svojoj borbi su dali sebe. Njihova žrtva nas obvezuje. Bdiju nad svima nama i našom domovinom, oni su naši nebeski zagovornici, rekla je braniteljica i volonterka Vilma Vidović za emisiju “Studio 4”.Đ

– Vukovar je mjesto hodočašća. Tihi koraci hodočasnika su i njihovi koraci i nikada neće prestati koračati ulicama svoga grada. Oni su među nama zauvijek, dodala je Vidović.

Jedan od poginulih branitelja je i Tihomir Savanović, otac Nemanje Savanovića.

– Po zadnjim informacijama koje znam jest da je bio teško ranjen u Hercegovačkoj ulici na Trpinjskoj cesti. Odveden je na bolnicu na operaciju. Kad je 18. listopada JNA počela izvlačiti ranjenike iz bolnice, počeo mu se gubiti svaki trag. Navodno je odveden na Ovčaru, rekao je Nemanja. Nada da će pronaći svog oca, kaže Nemanja, postojat će dok god je živ.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kazao je kako je njegova majka prije 4-5 godina dobila poziv na ekshumaciju.

– Kad sam bio manji, bilo je teško, odrastao sam bez oca. Trebala mi je ta očinska figura. Kako sam postojao stariji, pomirio sam se s činjenicom da njega nema i da moram nastaviti život, rekao je Nemanja koji svake godine pali svijeću podno središnjeg križa na Memorijalnog groblja za svog oca i sve nestale i poginule branitelje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

CalCon aplikacije razvijene u Travniku koristi 10 miliona ljudi

Gradski derbi u Zenici pripao RK Čelik-Junior