in

“Bosanci se ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope”

Slatka-Tajna.Eu

Vijest da će njemački predsjednik uručiti priznanje izraelskom historičaru Gideonu Greifu, predsjednik komisije o Srebrenici koju je uspostavila vlada BiH entiteta RS, “izaziva zgražanje” među porodicama žrtava genocida u Bosni i Hercegovini koje se “ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope” zbog izostanka pomoći međunarodne zajednice uslijed pokušaja da se uništi država, piše austrijski Der Standard.

“Nacionalisti koji još uvijek slijede stare ratne ciljeve godinama pokušavaju umanjiti razmjere zločina i veličati ratne zločince,” piše novinarka Adelheid Wolfl, te navodi da je bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko uveo zakon koji zabranjuje negiranje ratnih zločina u BiH, a da je od donošenja ovog zakona smanjen nivo negiranja i veličanja ratnih zločina u zemlji.

Ona jer također podsjetila na činjenicu da je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, “u potpunosti odbacio” zaključke u izvještaju Greifove komisije te ga nazvao “sramotnim”.

“(Milorad) Dodik, koji je proteklih sedmica prijetio da će otcijepiti RS i tako ostvariti stari ratni cilj Velike Srbije, godinama pokušava da umanji značaj zločina nad ljudima muslimanskog ili katoličkog imena u Bosni i Hercegovini kako bi kako bi se stvorio veći legitimitet za RS.

Ovi revizionisti poput Dodika su u više navrata tvrdili da je genocid u Srebrenici rezultat napada Armije Bosne i Hercegovine.”

“Austrijski pisac Peter Handke, koji je govorio o “osvetničkom masakru”, također je slijedio ovu grubu tezu.

S obzirom na Dodikov pokušaj da uništi bosansku državu i izostanak pomoći međunarodne zajednice po ovom pitanju, mnogi Bosanci se ovih dana ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope,” piše Wolfl, prenosi N1.

Što se tiče dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom povjesničaru Gideonu Greifu, trenutno se provodi preispitivanje u koordinaciji s Federalnim ministarstvom vanjskih poslova, potvrdili su u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa iz Ureda njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera.

Ranije su mediji objavili da će predsjednik Steinmeier uručiti orden Greifu, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Greif je bio predsjednik komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada bh. entiteta RS.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuInstitut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru.

“Vaš potez je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.

Negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995., koju je formirala Vlada bh. entiteta RS, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje od vas osudu, a ne orden za posebne zasluge”, navodi se u pismu.

Institut je naveo da je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft odbacio zaključke konačnog izvještaja tzv. nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja sramotnim.

“Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Njemačke, velike i značajne svjetske sile dodijeliti orden za posebne zasluge čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, akademika koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera bh. entiteta RS, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu BiH, prizivajući njenu etničku podjelu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZASLUŽUJU DORUČAK U KREVETU: Nataša Bekvalac sa kćerkom Katjom je na Kopaoniku

Pet situacija u kojima ljenčarenje nije gubitak vremena