in

Već četvrti dan više od 4 tisuće novih slučajeva zaraze

Slatka-Tajna.Eu

Arhivska fotografija

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

U Hrvatskoj ponovno više od 4 tisuće novozaraženih. Danas 4547, a u posljednja četiri dana imamo gotovo 18 tisuća novih slučajeva. Preminulo je 30 osoba, od kojih 24 nisu bile cijepljene. Na bolničkom je liječenju 1330 pacijenata, od kojih 175 na respiratoru.

Povećanje broja novozaraženih znači i povećanje broja onih koji se testiraju. I danas se u redu čekalo ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu.

Istodobno, liječnici obiteljske medicine usprotivili su se odluci ministra Beroša prema kojoj moraju kontaktirati sa svim svojim pacijentima starijim od 65 godina koji se nisu cijepili – i pokušati ih nagovoriti da to ipak učine.

U Zagrebu ovaj val epidemije iznijet će i druge bolnice, ne samo ona u Dubravi. Ipak i oni se intenzivno pripremaju i povećavaju svoje kapacitete za pojačan priljev oboljelih. Ravnatelj KB-a Dubrava, prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., u Dnevniku je otkrio koji je omjer cijepljenih i necijepljenih bolesnika.

– I među cijepljenim bolesnicima ima onih koji nisu reagirali na cjepivo, koji nisu uspjeli stvoriti imunološki odgovor, međutim tu se većinom radi o osobama koje imaju neke komorbiditete i čije je zdravstveno stanje općenito loše. Međutim treba gledati da među preminulim bolesnicima je daleko veći broj onih koji nisu cijepljeni. Mi nažalost među umrlim bolesnicima imamo preko 80% necijepljenih bolesnika, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U četvrtom valu epidemije velik je udio djece i mladih među novozaraženima, zbog čega se sve češće govori da bi se i oni trebali cijepiti ako želimo epidemiju staviti pod kontrolu. Dosad je u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno malo manje od 15 tisuća djece do 18 godina, a objema njih oko 10 tisuća.

Najnovija izraelska studija pokazala je da treća doza cjepiva jamči učinkovitost od 92 posto u sprječavanju najtežih oblika bolesti. Istodobno, američka obavještajna agencija objavila je izvješće o podrijetlu virusa SARS-CoV-2, koje je zatražio predsjednik Biden. U njemu stoji da virus nije stvoren u laboratoriju kao biološko oružje te da se njegovo pravo podrijetlo vjerojatno nikada neće otkriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PUFBiH: Direktor Isović s predstavnicima Porezne uprave Repubike Slovenije i ambasadorom Republike Italije

DAVID DRAGOJEVIĆ IMA NOVU DJEVOJKU: Irena je kopija Ane Korać