in

Summit presudan za budućnost planeta

Slatka-Tajna.Eu

Alok Sharma, predsjednik summita COP26.

Foto: Phil Noble / Reuters

Jedan je antarktički ledenjak, koji se brzo topi, nazvan Glasgow – po škotskom gradu domaćinu ovogodišnje klimatske konferencije COP26, kako bi se skrenula pozornost na zabrinjavajuće globalno zagrijavanje. Ključno je pitanje: hoće li svjetski moćnici biti dovoljno odgovorni i ambiciozni da se ograniči zagrijavanje Zemlje na najviše 1,5 stupanj u odnosu na predindustrijsko razdoblje? Ovaj je summit već dobio epitet presudnog za budućnost planeta.

– Činjenica je da se summit najavljuje vrlo dramatičnim izjavama, a s druge strane, sudionici današnje klimatske konferencije, koja prethodi sutrašnjem summitu lidera, uključujući predsjednika konferencije Aloka Sharmu i britanskog premijera Borisa Johnsona, već smanjuju očekivanja, javila je Jasna Paro iz Glasgowa .

Kažu da bi summit mogao završiti bez rezultata.

– Cijeli kontekst u kojem se događa ovaj summit je pomalo jezovit, pandemija je COVID-19, cijene energenata rastu, svijetu prijeti moguća energetska kriza i sve to daje argumente mnogim zemljama da se i dalje drže ugljena i fosilnih goriva. Drugi veliki problem je u novcu jer velike i bogate ekonomije ne pomažu dovoljno. Prije 8 godina obećali su da će do 2020. izdvojiti 100 milijuna dolara za najsiromašnije i one države koje su klimatske najugroženije. To obećanje do danas nisu održali i neće ga održati do 2023. To smanjuje i narušava povjerenje među državama potpisnicama klimatskog sporazuma. Ovaj je summit provjera svega onoga što je dogovoreno u Parizu prije 6 godina, jedan međukorak u kojem bi lideri trebali dati više konkretnih jamstava kako će i za koliko smanjiti stakleničke plinove, jer cilj od 1,5 Celzijevih stupnjeva globalnog zatopljenja nije nedostižan, može se ostvariti i ovisi o političkoj volji i savjesti svjetskih lidera, izvijestila je Paro.

Izvršna tajnica UNFCCC-a Patricia Espinoza kazala je da je točno da smo još daleko od faze u kojoj možemo pouzdano tvrditi da ćemo postići cilj od 1,5 stupnjeva do kraja stoljeća. Ipak, znanost nam poručuje da je to moguće, dodala je.

– Ujedinjeni narodi i dalje će održavati konferencije o klimatskim promjenama, ali jasno je da je ovo desetljeće odlučujuće, stoga je potrebno da se svjetski čelnici, zemlje i stranke na ovoj konferenciji dogovore kako ćemo nadoknaditi zaostatke s obzirom na naše ambicije, poručio je Alok Sharma, predsjednik summita COP26.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JEDAN ČLAN ŽIRIJA OSTAO KRATKIH RUKAVA: Ovi takmičari su dobili mentore u “Zvezdama Granda”

Imad Rondić srušio Teplice u sudijskoj nadoknadi