in

Grčevi kod beba: Kako riješiti problem najmlađih?

Slatka-Tajna.Eu

Iako se ne zna tačan razlog nastanka grčeva, vjeruje se da su najčešće povezani s razvojem bebinog sistema organa za varenje. Mogući uzroci nastanka grčeva mogu biti i pretjerano gutanje zraka pri hranjenju – dok beba guta hranu, njen stomak se puni zrakom, izazivajući nelagodnost, te svakako reakcija na nešto što mlijeko sadrži. Međutim, nema razloga za brigu, jer grčevi kod beba ne predstavljaju dugotrajan problem.

Kako ih prepoznati?

Prvi simptomi grčeva obično se javljaju dvije-tri sedmice nakon rođenja bebe i traju do trećeg, a najkasnije četvrtog mjeseca života bebe. Beba kada pati od grčeva u stomaku obično mnogo i dugo plače, ima stisnutu ruku, a javlja se i izrazito crvenilo u licu. Osim toga, beba se obično povija u leđima i to je vrlo jasan znak da je riječ o snažnim grčevima od kojih beba pati. Ovi simptomi se najčešće javljaju nakon hranjenja, uglavnom popodne ili kasno navečer. To ne znači da tokom ostatka dana vaša beba neće biti odmorna i mirna.

Kako pomoći bebi?

Iako bi sve majke najviše voljele da postoji čarobni štapić koji može u sekundi pomoći bebi, nažalost, treba proći određeni period da bi se beba u potpunosti smirila. Možda ne postoji čarolija koja će otkloniti bol kod bebe, ali postoje jednostavni načini da se olakša najmlađem članu porodice.

Obezbijedite odgovarajuće okruženje tokom hranjenja, tako da ništa ne uznemirava vašu bebu i vas. Uznemirena beba će tokom hranjenja unijeti više zraka. Zrak koji je beba unijela tokom hranjenja uzrokuje grčeve u stomaku.

Izdvojite dovoljno vremena za svaki obrok: 20-30 minuta je uobičajeno i potrudite se da vaša beba podrigne tokom i nakon hranjenja.

Ako bebu hranite iz flašice, provjerite da otvor na cucli nije prevelik. Kada je otvor na cucli veći nego što je potrebno, beba unosi veću količinu zraka, koja po nju nije dobra.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kada grčevi prolaze?

Bez obzira na to koliko dramatično izgledalo, grčevi su kratkotrajna faza u odrastanju vaše bebe, a male izmjene u ishrani i načinu ponašanja učinit će da uživate s bebom i tokom faze grčeva. Grčevi najčešće nestaju do četvrtog meseca, mada nije neubičajeno da se to desi i malo kasnije.  Većina simptoma grčeva može se riješiti nefarmakološkim pristupom – promjenom navika i načina ishrane. Ako su problemi s grčevima takvi da ne možete sami da se izborite s njima, najbolje je da se posavjetujete s pedijatrom ili drugim medicinskim stručnjakom za dodatne savjete i podršku.

Savjeti doktora

Za bebe koje doje preporuka doktora je da majke ostanu ohrabrene u vezi s dojenjem, te da posvete pažnju na to da se obje dojke prazne jedna za drugom, kako bi se postiglo podjednako lučenje mlijeka.

Za bebe koje se hrane adaptiranom mliječnom formulom, treba razmotriti uvođenje formule posebno prilagođene za olakšanje problema i simptoma grčeva.

Savjetuje se majkama da ne konzumiraju hranu koja ih nadima, koja je začinjena ili koja kod beba može izazvati uznemirenost u crijevima.

 

The post Grčevi kod beba: Kako riješiti problem najmlađih? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mahir “zaibretio” izjavom ljude u studiju, potvrdio da je svoju prvu pjesmu posvetio bivšoj djevojci, pa otkrio da li planira pomirenje…

LEJLA HAJROVIĆ PRATI TRENDOVE: Svjetske kompanije dobro plaćaju reklamiranje