in

Biden i Erdogan u Rimu: Za jačanje odnosa SAD-a i Turske

Slatka-Tajna.Eu

Na sastanku predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena u Rimu je postignuta suglasnost o uspostavljanju zajedničkog mehanizma za jačanje i razvoj odnosa između dvije zemlje, javlja Anadolija.

Naglasak na NATO savezništvo
Dvojica lidera sastala su se na marginama samita grupe G20 u Rimu, a iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da je susret protekao u pozitivnoj atmosferi i da je razgovarano o bilateralnim odnosima i regionalnim temama.

Tokom razgovora Erdogana i Bidena naglasak je stavljen na NATO savezništvo i strateško partnerstvo te je izraženo obostrano zadovoljstvo zajedničkim koracima u vezi sa klimatskim promjena.

Turski i američki predsjednici Erdogan i Biden su razgovarali i koje korake treba poduzeti u skladu sa zajedničkom perspektivom s ciljem povećanja obima bilateralne trgovinske razmjene.

Turbulentni period
Iako se očekivalo da će sastanak biti održan na Samitu Ujedinjenih nacija u Glasgowu, zvaničnici iz američke administracije obavijestili su ranije javnost kako će sastanak ipak biti održan u Rimu, navode agencije.

Sastanak dvojice lidera dolazi u veoma turbulentnom periodu kada je riječ o odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, a problemi se naročito tiču turskog učešća u programu F-35 borbenih aviona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavušoglu rekao je u četvrtak kako je američki predsjednik prvi inicirao sastanak sa turskim kolegom.

Sirija, Libija, Grčka…
“Ako SAD ne želi riješiti pitanje o programu F-35, ili ako to pitanje blokira američki Kongres, Turska će razmotriti druge opcije. One uključuju kupovinu ruskih aviona Su-35 ili Su-57”, rekao je šef turske diplomatije.

Pored razgovora o F-35 programu, najavljivano je kako će sastanak turskog i američkog predsjednika obilježiti i druge teme kao što su stanje u Nagorno-Karabahu, Siriji, Libiji, kao i o odnosima Turske s Grčkom zbog spora u istočnom dijelu Mediterana

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jednostavna frizura sa pramenovima koje ćete obožavati

Potpuna modna transformacija: Dragana Mirković u haljini koju ćete odmah poželjeti