in

U subotu još bez znatnije promjene, ali tijekom nedjelje…

Slatka-Tajna.Eu

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

S krajem listopada doći će kraj i stabilnom vremenu pa će sunčane dane i maglovita hladna jutra na kopnu od ponedjeljka zamijeniti promjenjiva naoblaka, povremena kiša i južina s kojom će zatopliti. Za Sve svete kiše neće biti ni svuda ni stalno, ali će na zapadu lokalno biti obilna. Glavnina će pasti tijekom noći na utorak.

I na Jadranu će studeni započeti promjenjivo, nestabilno, s povremenom kišom i južinom. Osobito kišovito bit će s ponedjeljka na utorak kada su mogući neverini i ponegdje obilna oborina. Zapuhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, povremeno s olujnim udarima pa je većinu aktivnosti na otvorenome bolje obaviti tijekom još sunčanog i mirnog vikenda.”, prognozirao je u kratkoj HRT-ovoj emisiji “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na početku emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetio je i na na meteonevolje na Sredozemlju: “

“I dok je većina u Hrvatskoj i u petak mogla barem poslijepodne uživati u suncu, našim susjedima na jugu Italije probleme stvara oluja koju su nazvali “Apollo” – uzrokujući bujične poplave i olujni vjetar, a koja se lijepo može biti vidjeti na EUMETSAT-ovoj satelitskoj slici naoblake na kojoj oblaci u Sredozemlju kruže oko vedrog središta podsjećajući pomalo na izgled uragana. Taj će sustav uskoro oslabjeti, a kod nas promjenu vremena potkraj ovoga tjedna donose fronte koje će tijekom subote s Atlantika stići tek na zapad Europe. Stoga će pod stabilnim djelovanjem anticiklone naša najveća briga i u subotu biti smanjena vidljivost na kopnu zbog magle.”

A jedna od briga bit će i pomaknuti kazaljke na satu u noći sa subote na nedjelju zbog prestanka ljetnog računanja vremena:

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

I u subotu još bez znatnije promjene

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “I subota će na istoku Hrvatske početi s maglom i niskih oblacima, koji će se i do oko podneva mjestimice zadržati u tihoj Posavini, a uz Dunav i Dravu brzo će ih rastjerati umjeren jugoistočni vjetar. Ujutro slab mraz, a dnevna temperatura uglavnom će biti između 11 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj i malo niža, i to ponajprije zbog magle, sumaglice i niske naoblake koja će se zadržavati veći dio prijepodneva. Jutarnja temperatura između -2 i 2 °C.

Na zapadu djelomice sunčano, po kotlinama u gorju s maglom koja je nakratko moguća i u unutrašnjosti Istre. Vjetar slab, podno Velebita ujutro lokalno umjerena bura. Jutranja temperatura od 0 do 5 °C, na obali sjevernog Jadrana između 7 i 12 °C, a najviša dnevna od 12 °C u gorju do 21 °C ponegdje na otocima.

U pretežno vedroj Dalmaciji danju će temperatura rasti i do 22 °C. Vjetar slab, tek prema otvorenome – mirnom moru, slabo do umjereno jugo u drugom dijelu dana. Ujutro u unutrašnjosti svježe, od 2 do 4 °C, ponegdje moguće i s kratkotrajnom maglom.

Najviše sunčanog vremena bit će na krajnjem jugu Hrvatske. Vjetar većinom slab, jutarnja temperatura od 8 °C u unutrašnjosti do 14 °C na obali, a najviša dnevna između 19 i 22 °C.”

Od nedjelje promjenjivije…

“Kraj stabilnom vremenu na Jadranu dolazi s nedjeljom, ali polagano, uz jačanje juga i navlačenje oblaka na sjeverni Jadran na kojemu će do kraja dana pasti malo kiše. U ponedjeljak vjetrovito, s jakim jugom, te oblačno, povremeno s kišom, koja će lokalno biti i obilna. Glavnina kiše vjerojatno će pasti u drugom dijelu ponedjeljka i u noći na utorak koji će većim dijelom biti suh.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon djelomice sunčane nedjelje na kopnu će dani biti promjenjivi s povremenom kišom, u ponedjeljak češćom i izraženijom na zapadu, osobito u gorju. U utorak smirivanje i prestanak oborina – najprije na zapadu. S južinom osjetno toplije, osobito ujutro, a danju bi početkom studenog temperatura mogla rasti i do 18 °C.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PLAKALA SAM ZBOG MILIJA: Zorana Mićanović pjesmom “Sikter” postigla veliki uspjeh

Lana Pudar osvojila šesto mjesto na 50 m leptir u Kazanju