in

PRIČA O PJESMI SVETLANE CECE RAŽNATOVIĆ: Kukavica

Slatka-Tajna.Eu

Pjesme kao što su: „Beograd“, „Ti voliš nju“, „Nagovori“, „Šta je to u tvojim venama“ ili „Idi dok si mlad“ omogućile su joj da stekne status koji je stekla. Ipak pjesma po kojoj je najprepoznatljivija bez ikakve sumnje je „Kukavica“.

Riječ je o elegičnoj baladi koja priča priču o nesrećnoj ljubavi. Lirski subjekt je žena koja je u romantičnom odnosu s muškarcem koji voli drugu ženu, ali koji ne smije to da prizna. Zbog toga je on kukavica. Taj njegov kukavičluk doveo je do stanja u kojem su svi protagonisti priče nesrećni. Agonija bi se mogla okončati jedno izlaskom iz začaranog kruga tj. priznanjem, za koje se nema ni snage, ni hrabrosti.

Popularna Ceca jednom prilikom se prisjetila nastanka ove numere:

-Radila sam jednu turneju, učestovalo je dosta mojih kolega, bilo je humanitarnog kartera, ali i takmičarskog. Karavan je putovao svuda, a meni je trebala nova pjesma iako mi je album već izašao, sa kojom ću se predstaviti na “Ktitor folk liga”. I pitala sam se šta snimiti. Da li baladu ili nešto brže? Futa kaže imamo mi jednu pjesmu, ali mnogo pjevačica ju je odbilo i niko ne želi da je snimi. I naravno, Marina je tada bila u kuhinji, a to se sve dešava kod njih u stanu. Kaže mu: “Futo nemoj to da joj sviraš to je bezveze”. I ja kažem: “Molim te da čujem šta ste vi to napravili, a da je tako bezveze, to ne mogu da vjerujem”. I on meni zapjeva: “Zagrli me i pođi putem kuda idu kukavice”. Rekla sam mu odmah da je to ludilo kako je pjesma napisana i to je za mene ono što mi treba. Marina čuje iz kuhinje i dobacuje: “Nemoguće da ti se ovo sviđa”. Futa sutradan uradi aranžman, sljedećeg dana otpjevam pjesmu što bi se narodski reklo “iz cuga” i postane potpuno remek djelo.

Zanimljivo, u nedavnom velikom intervjuu za „Express“ i Vesna Rivas se dodakla nastanka ove pjesme, te je tom prilikom iznijela malo drugačije činjenice o nastanku Cecinog hita. Tom prilikom izmeđuostalog je rekla:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Marina Tucaković tada završava pjesmu „Kukavica“, ali za Vesnu Zmijanac. Oni skidaju pjesmu s Vesninog albuma i snima je Ceca. Zato ta pjesma nikada i nije dobila drugu strofu, ima samo strofu i refren.

Da li su drugi odbijali da snime ovu pjesmu ili im je oteta vjerovatno sa sigurnošću nikad nećemo znati. Ipak, veo tajanstvenosti i misterije stoji nad ovom pjesmom, kao uostalnom nad kompletnom Cecinom karijerom. Teško da bi bez toga ikad postala „Ceca nacionale“…

Piše: O.TOŠIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tko je Patrizia Reggiani koju u filmu ‘House of Gucci’ glumi Lady Gaga? / Bljesak.info

Davor Dragicevic: Things have changed, we’re forming a political organisation