in

Kako je Španija riješila problem praznih nekretnina

Slatka-Tajna.Eu

Španska vlada najavila je da će se ozbiljno suočiti sa stambenom krizom, usvojivši prijedlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine i više poreze za one sa više praznih stanova.

Prijedlog zakona predviđa porezne podsticaje za stanodavce spremne da snize cijene stanarina za minimalno pet posto na područjima sa velikom potražnjom za stanovima.

Tijela regionalne uprave moći će  proglasiti veliku potražnju ako prosječno domaćinstvo troši više od 30 posto neto primanja za najam ili za hipoteke i račune, odnosno ako su cijene nekretnina porasle više od petosto.

Povrat poreza od 70 posto ako se stan iznajmljuje mladima

Vlada predlaže povećanje stope povrata poreza sa 60 na 70 posto iznajmljivačima koji prvi put stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama  od 18 do 35 godina.

Za veći povrat poreza kvalifikovali bi se i oni koji stave svoje nekretnine na raspolaganje državi u programu subvencionisanja socijalnih stanova.

Stopa povrata ostala bi nepromijenjena za stanodavce koji su u posljednje dvije godine preuredili ili poboljšali svoje nekretnine, a bila bi snižena na 50 posto za sve ostale.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuŠta ako posjeduju više nekretnina?

Kako bi se riješio problem praznih stambenih prostora, ljudi koji posjeduju više od četiri stambene nekretnine morali bi  plaćati veće poreze ako jedan ili više njihovih domova ostane prazan dvije godine, osim u slučajevima radova i renoviranja.

Nacrt zakona želi riješitii i problem manjka cjenovno dostupnog stambenog prostora, definišući “velike stanodavce” kao subjekte s 10 ili više nekretnina i rezervišući 30 posto novogradnje za socijalno stanovanje te najavljujući fiskalne podsticaje za investitore u tom programu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

#gaseri #smijesno #humor #hrvatska #zabava #fyp #fypシ #bosna #srbija #balkan #viral #goviral #fy

NISU NA ISTOJ TALASNOJ DUŽINI: Severinu napustio i Miloš Roganović