in

Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu

Slatka-Tajna.Eu

Apple više nije kompanija sa najvećom vrijednošću na svijetu. Naime, Microsoft je  nadmašio Apple u tržišnoj kapitalizaciji, što ga čini najvrijednijom firmom na svijetu, nakon što je Apple iznevjerio očekivanja o zaradi.

Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju od 2,45 biliona dolara, dok je Appleova bila oko 2,41 biliona dolara.

Apple je izvijestio o prihodima koji su bili ispod očekivanja Wall Streeta tokom četvrtog fiskalnog tromjesečja, kao rezultat problema u lancima snabdijevanja.

Izvršni direktor Tim Cook rekao je da se manjak prihoda procjenjuje na šest milijardi dolara, ali očekuje gore probleme u lancu snabdijevanja u tekućem tromjesečju.

Prodaja iPhonea porasla je za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je također bila ispod očekivanja analitičara. Četvrto (fiskalno) tromjesečje firme uključivalo je samo nekoliko dana prodaje iPhonea 13.

Microsoft je, s druge strane, nadmašio očekivanja prihoda tokom fiskalnog tromjesečja, koji su porasli za oko 22 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je bio najbrži rast od 2018. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Apple je bio prva firma koja je dosegla tržišnu kapitalizaciju od jedan bilion dolara i kasnije dva biliona dolara. Postala je najvrijednija svjetska javna firma kada je prošle godine premašila državnog naftnog diva Saudi Aramco po tržišnoj kapitalizaciji.

Microsoft je zadnji put nadmašio Apple u tržišnoj kapitalizaciji 2020. godine, jer je pandemija izazvala pustoš u lancima snabdijevnja. Prvi put je premašio tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara u junu nakon što je otkrio prvo veliko ažuriranje za Windows u više od pet godina.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vrat ne mora biti izdajica godina: 3 trika koji garantiraju mlađu i ljepšu kožu

NIKAD VIĐENA SLIKA ZLATE PETROVIĆ I POPOVIĆA KADA SU BILI ZALJUBLJENI: Imaju samo jednu zajedničku sliku, ONA SE TOPI U ZAGRLJAJU