Categories: Biznis

Završen projekat Od izvora do mora:Prikupljeno više od pet tona otpada

Coca-Colin projekat Od izvora do mora, nakon uspješno realizovanih akcija prikupljanja otpada u sedam lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, završen je danas u Sarajevu. Više od 500 volontera učestvovalo je u akcijama tokom protekla dva mjeseca. Događaju kojim je i zvanično obilježen završetak projekta, prisustvovali su predstavnici institucija i organizacija koje su podržale projekat, te predstavnici medija i građani Sarajeva koji su se priključili posljednjoj akciji čišćenja.

”Drago mi da danas vidim ovoliko mladih ljudi na akciji u Sarajevu, jer ipak na kraju sve ovo što radimo, radimo zbog vas, a čistiji grad ostaje vama. Posebno se zahvaljujem našim partnerima iz Konzuma i Merkatora koji su danas sa nama. Isto tako se zahvaljujem i pozdravljam institucije koje su podržale projekat, i naravno gradonačelnicu gospođu Benjaminu Karić koju nam je drago vidjeti i sa kojom se nadamo da se ćemo imati priliku sarađivati i 2022. godine, kada planiramo da još jače i u još većem volumenu nastavimo projekat. Sretno čišćenje svima i puno hvala na dolasku”, rekao je Bruno Jelić direktor Odjela za korporativne poslove i odživost, Coca-Cole HBC Adria.

Više od stotinu učesnika, srednjoškolaca ali i studenata, kao i ostalih volontera okupilo se u parku Hastahana, i uprkos hladnom sarajevskom jutru, krenulo u akciju čišćenja u četiri rute – ka željezničkoj stanici, Vilsonovom šetalištu i kroz centar prema parku kod Druge gimnazije.

”Zahvaljujem se kompaniji Coca-Cola što iznova svake godine oduševljava građane i građanke naše domovine svojim društveno – odgovornim akcijama. Hvala vam što nas podstičete da budemo bolji i odgovorniji prema svojoj okolini i nadam se da će projekat Od izvora do mora biti samo jedan u nizu projekata koje ćemo zajedno realizirati. Grad Sarajevo će vam uvijek u ovakvim projekatima davati bezrezervnu podršku, a posebno smo zahvalni što dajete priliku našim mladim ljudima da pokažu koliko zapravo oni imaju emocije, empatije ali i znanja da se trebaju posvetiti i voditi računa o ovako važnim temama. Pozvala bih i sve druge kompanije u Bosni i Hercegovini da slijede primjer kompanije Coca-Cola, da se bave temama koje pokazuju društvenu aktivnost i društvenu odgovornost. Svi mi ovdje zajedno dijelimo naše prilike, dijelimo mjesto na kojem radimo, živimo, dišemo isti zrak, a tema kojom se ovaj projekat bavi – odgovorno upravljanje otpadom je jedna od možda najvažnijih tema današnjice. Onoliko koliko se mi posvetimo važnim ekološkim pitanjima, toliko će nama naša okolina vratiti. Svima nam je u interesu da vrijedno radimo na projektima poput ovoga. Želim vam sretan i uspješan dan i zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos da danas budemo ovako ponosni,” rekla je Benjamina Karić, gadonačelnica Sarajeva prilikom obraćanja okupljanim volonterima i partnerima projekta Od izvora do mora.

Projekat Od izvora do mora je počeo u Hrvatskoj 2018. godine, a od ove godine se prvi put realizovao i u Bosni i Hercegovini i to u saradnji sa lokalnim NVO – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva. Aktivnosti projekta su fokusirane na akcije čišćenja, naročito područja uz vode — rijeke i jezera od ambalažnog otpada, ali ne zanemarujući kopneni dio, kako bi podstakle građane na primjereno odlaganje i razdvajanje otpada a posebno na čuvanje vodnog bogatstva. Akcije prikupljanja otpada realizovane su u Višegradu, Foči, Rudom, Bihaću, Tomislavgradu, Tuzli i posljednja u Sarajevu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







”Iznimno zadovoljstvo predstavlja nam saradnja sa kompanijom Coca-Cola, tokom koje smo imali mogućnost da kroz projekat Od izvora do mora zajedno doprinesemo čistijoj, zdravijoj sredini u našim gradovima, ali i da zajedno koračamo prema onom našem cilju da pokrenemo i probudimo ekološku osviještenost kod naših sugrađana. Let’s do it ovakve akcije čišćenja provodi već punih 10 godina i do sada smo prikupili više od 15 hiljada tona otpada. Radujemo se što ćemo ovim projekatom taj broj povećati, a otpad odložiti na pravi način. Zahvalila bih se kompaniji Coca-Cola što su poseban akcenat stavili na odvojeno prikupljanje otpada, jer nam to donosi snažnu poruku da nije sav otpad smeće nego se može i mora ponovo iskoristiti i reciklirati. Koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima koji su danas izdvojili svoje vrijeme i pridružili nam se na ovoj akciji. Za kraj šaljemo poruku da je Svijet bez otpada moguć, a naš grad u tom svijetu je još ljepši,” poručila je u ime UG Ruke / inicijative Let’s do it Nejra Šehić.

Projekat Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini realizovan je u saradnji sa lokalnim NVO – Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva a realizaciju projekta su podržali i: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča, Općina Centar Sarajevo i Grad Sarajevo. Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje su zadužene za organizaciju odvoza prikupljenog otpada. Pored partnerskih nevladinih organizacija i kompanija za odvojeno prikuplljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.

Redakcija

Recent Posts

Nakon Ćirkovićeve, zlato uzele i Kuluhova i Šadrina

BEOGRAD - Srpska reprezentativka u boksu Kristina Kuluhova donijela je Srbiji treće zlato na Evropskom…

31 minuta ago

‘Pišem da priznam sebi gdje živim’, kaže bosanski pjesnik Nikola Lero

Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju?…

32 minute ago

EDITA IZNIJELA SKANDALOZNE OPTUŽBE NA RAČUN KARLEUŠE: Mama Jeco, spavala si mi sa dečkom

Na crnoj listi Jelene Karleuše od prošle godine se našla i Edita Aradinović, nakon što…

1 sat ago

“Umro” sam osam puta, ali se i dalje bojim smrti

Mačka, kažu, ima devet života, ali jedan pacijent u Sjedinjenim Državama je dokaz da bi…

2 sata ago

EDITA OBJAVILA KARLEUŠINU FOTOGRAFIJU IZ HOTELSKE SOBE! Pjevačica otišla korak dalje i šokirala naciju: Moraćemo da snimimo… FOTO

Estradni rat između Jelene Karleuše i Edite Aradinović se sve više zahuktava i poprima nove…

2 sata ago

Novak Đoković vratio starog člana u tim

Austrijski fitnes trener Gebhard Grič uključen je u pripremu Novaka Đokovića za naredne izazove. Ovaj…

3 sata ago