in

Neočekivano dug sastanak Bidena i Pape, u jeku rasprave o abortusu

Slatka-Tajna.Eu

Joe Biden i papa Franjo

Foto: Vlada SAD-a / @POTUS, Twitter

Američki predsjednik Joe Biden imao je u petak neuobičajeno dug sastanak s papom Franjom, dok u SAD-u traje žestoka rasprava o potpori predsjednika katolika pravu na abortus.

Vatikan je objavio da je privatni susret trajao sat i 15 minuta, uz još 15 minuta za fotografiranje i razmjenu darova u prisutnosti članova izaslanstva, uključujući Bidenovu suprugu Jill. Susret s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom je 2017. trajao tridesetak minuta, a s Barackom Obamom 2014. oko 50 minuta.

U priopćenju Bijele kuće ne spominje se da je abortus bio tema. Navodi se da je Biden zahvalio Papi na “zauzimanju za siromašne i one koji pate zbog gladi, sukoba i progona”. Biden je također pohvalio Papino “vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena, u zalaganju za pravednu raspodjelu cjepiva protiv covida-19 i za ujednačen globalni gospodarski oporavak”.

Susret prvog Pape iz Latinske Amerike i drugog katoličkog predsjednika u američkoj povijesti dogodio se u vrijeme žestoke rasprave u SAD-u gdje je Biden pod pritiskom konzervativaca zbog proturječne pozicije u sporu o pravu na abortus. Predsjednik, koji ide redovito u crkvu nedjeljom, rekao je da se osobno protivi abortusu, ali da svoje mišljenje ne može nametati drugima.

Najžešći kritičari traže od crkvene hijerarhije da demokratu Bidenu zabrani pričešćivanje, glavni vjerski obred, a uoči posjeta dodatno su zaoštrili. “Molimo Vas da predsjednika Bidena pitate o tome. Njegova potpora abortusu sramota je za Crkvu i svjetski skandal”, rekao je na Twitteru biskup Thomas Tobin iz Rhode Islanda, ističući da je papa Franjo jasno rekao da je abortus ubojstvo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Još jedan konzervativac, kardinal Raymond Burke je, ne spominjući Bidena izrijekom, na svojoj internetskoj stranici govorio o “golemom skandalu političara katolika koji su značajno pridonijeli kulturi smrti u SAD-u gdje je abortus svakodnevna stvar”.

Otkako je 2013. izabran za poglavara Katoličke Crkve, papa Franjo je ponavljao da se Crkva treba protiviti abortusu, ali da to pitanje ne smije postati opsesivna bitka u kulturnim ratovima koja odvraća pozornost od drugih problema, kao što su migracije i siromaštvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRAVO LICE: Teodora pozirala bez šminke

Velike glavobolje za Dalića pred ključne utakmice kvalifikacija