in

Firma “nezaposlenog sina” Milorada Dodika zaradila pola miliona KM

Slatka-Tajna.Eu

Preduzeća nezaposlenog sina i kćerke Milorada Dodika u prošloj 2020. godini prijavili su dobiti 587,158 KM. Radi se o dva preduzeća Fruit Eco i Globar Liberty, a podaci su iz godišnjih finansijskih izvještaja. 

Prije 13 godina dobio je tri miliona kredit IRB-a, sada Dodik tvrdi da mu je sin Igor nezaposlen.   Osim toga Igor Dodik je u sportskim krugovima poznat i kao menadžer KK Igokea, a dovodi se u vezu i sa kompanijom Prointer.

Čime se bave firme Dodikove djece

“Njegov sin je suvlasnik firme Eco Fruit, to je ona firma koja je dobila tri miliona kredita, ta firma je prijavila da je u 2020. godini imala dobiti od skoro pola miliona KM, tačnije 497.000 KM”, navela je Jasna Fetahović, novinarka CIN.

Siniša Vukelić, urednik CAPITAL-a istaknuo je:

“Sin je prema očevim riječima stručni konsultant u Prointeru, ako je konsultant, i ako je nezaposlen on vjerovatno radi na crno, što je samo po sebi krivično djelo”.

Žalio se član Predsjedništva i na situaciju u kojoj se nalazi njegova kćeraka Gorica, potpredsjednica Fondacije “Djeca nam se rađala”:

“Kćerka koja ima četvoro djece, koji drži u zakupu restoran koji plaća kiriju, i koja već godinu dana posluje negativano, jer malo ko može pozitivno. Ali mora da plaća i plaća sve obaveze do kraja i na plate, i poreze i ništa nije dužna državi”.

Gorica Dodik je suvlasnica firme Global Liberty sa bratom Igorom. Prošle godine je takođe poslovala pozitivno. Firma se između ostalog bavi prometom drveta, građevinskog materijala na veliko. Nalazi se i u vlasničkoj strukturi “Agapea” i “Agrovoća”.

“Njegova kćerka Gorica je takođe vlasnica firme, suvlasnica je firme sa svojim bratom, Global liberty, ta firma je u 2020 godini prijavila dobit od 93 hiljade KM”, rekla je novinarka CIN-a.

Vukelić je dodao da su oni prisutni u voćarstvu, u poljoprivredi, elektrosektoru, igrama na sreću, medija, marketinga, usluga, ugostiteljstva, finansijskog sektora…

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema podacima dostupnim CIN-u ukupna, prijavljena imovina bračnog para Dodik doseže dva miliona i 400 hiljada KM.

“Prema onome što je on prijavio u imovinskom kartonu imovina supružnika Dodik vrijedna je najmanje 2,4 miliona KM. Osim toga njegov sin je ranije prijavio da je njegov udjel u firmi Eco fruit vrijedan oko dva miliona”, navela je Fetahović.

Dodikova najvrijednija nekretnina

 

Unutar granica BiH oni uglavnom ostvaruju prihod, rekao je Vukelić, dodajući:

“Van granica BiH i prema Istoku i prema Zapadu mnoge su priče da oni prave rashode”.

Iako postoje špekulacije, nema podataka da Dodik ima imovinu u inostranstvu, osim Srbije.

“Najvrijednija nekretnina koju ima, koju je on procjenio kao najvrijedniju je kuća u Beogradu. Procjenio ju je na 1,7 miliona KM. U Beogradu ima garažu od 45 kvadrata koju nije prijavio u posljednjem imovinskom kartonu, ali je i dalje njezin vlasnik”, rekla je Fetahović.

Upravo zbog kupovine vile na Dedinju, i sumnje u malverzacije prilikom dizanja kredita za kupovinu vile prije pet godina Tužilaštvo BiH formiralo je predmet poznatiji kao slučaj “Pavlović banka”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FBiH: Industrijska proizvodnja u septembru veća za 4,2 posto

Prodao Lukakua za 115 miliona, a doveo Džeku besplatno: “Kada gledate učinak na terenu…”