in

Austrija u trećem kvartalu imala najveći ekonomski rast u EU

Slatka-Tajna.Eu

Sezonski prilagođen bruto društveni proizvod (BDP) Evropske unije u trećem tromjesečju 2021. povećan je za 2,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je porastao za dva posto, izvijestio je Eurostat.

Aktivnosti u eurozoni istovremeno su porasle za 2,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su uvećane za 2,1 posto.

Na godišnjem nivou, sezonski prilagođen BDP EU porastao je za 3,9 posto, nakon skoka od 13,7 posto u periodu od aprila do juna, koji je bio plod dubokog pada aktivnosti u proljeće prošle godine, na početku pandemije korona virusa.

Ekonomija eurozone u trećem ovogodišnjem tromjesečju ubrzala je za 3,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nakon 14,2-postotnog skoka u prethodnom kvartalu.

Najveći rast BDP-a na kvartalnom niovu zabilježila je Austrija – 3,3 posto. Slijede Francuska i Portugal s rastom aktivnosti od tri, odnosno 2,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a blizu je i Italija s rastom od 2,6 posto.

Najveća evropska ekonomija – njemačka, u periodu od jula do septembra 2021. rasla je gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, za 1,8 posto.

Najslabiji rast BDP-a na kvartalnom niovu, pak, zabilježila je Latvija (0,3 posto), dok je litvanska ekonomija stagnirala. Međutim, Litvanija prednjačila rastom na godišnjem niovu, za šest posto. Slijede Austrija i Belgija s rastom BDP-a od 4,8 i 4,7 posto u odnosu na prošlogodišnje ljeto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S druge strane, Španija i Njemačka bile su osjetno ispod evropskog prosjeka, s godišnjim rastom u trećem tromjesečju 2021. za 2,7 i 2,5 posto.

Navedeni pokazatelji ipak ne daju ni približno jasnu sliku ekonomske situacije u EU, budući da Eurostat nije raspolagao podacima za čak 16 zemalja – Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, Poljsku, Mađarsku, Sloveniju, Dansku, Finsku, Grčku, Irsku, Kipar, Maltu, Estoniju, Slovačku, Holandiju i Luksemburg.

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ANTONIJA ČERKEZ U “ZVEZDAMA GRANDA”: Želim da učinim roditelje ponosnim

US envoy, EEAS director express support for Bosnia’s EU path