in

Petak stabilan, na moru i vedar, a po nizinama gdjegod dugotrajna magla

Slatka-Tajna.Eu

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

“Dok posljednjih dana s juga Italije stižu vijesti o velikim količinama oborine, ponegdje čak i ekstremnim i rekordnim, te mogućem “mediteranskom uraganu”, zbog kojeg je DHMZ objavio i posebno priopćenjekod nas se do kraja ovoga tjedna nastavljaju stabilne vremenske prilike pa će na Jadranu i dalje prevladavati sunčano, ali zbog izostanka vjetra uz svježija jutra od dosadašnjih, ponegdje možda i maglovita. Na kopnu će magla i niski oblaci biti česti, ponegdje i dugotrajni.

Tijekom vikenda će zapuhati jugo, koje će u ponedjeljak biti jako i olujno. S njim početkom novoga tjedna u većinu Hrvatske dolazi i kiša, na Jadranu lokalno moguće i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom.“, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala:

Uz dugotrajni utjecaj anticiklone već smo se pomalo uljuljkali u stabilno vrijeme. No ne treba zaboraviti da stiže promjena vremena uz jako i olujno jugo te obilniju kišu na Jadranu i predjelima uz njega pa bi pripreme za blagdan Svih svetih bilo poželjno obaviti ranije.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U petak stabilno, na Jadranu i vedro, a na kopnu ponegdje dugotrajna magla

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U petak u istočnoj Hrvatskoj jutro maglovito, no postupno će se danju magla razilaziti. Vjetar slab, u Podunavlju do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura oko 0 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C.

Stabilne vremenske prilike uz lokalno dugotrajnu maglu i u središnjoj Hrvatskoj, osobito na Banovini i u Pokuplju. Stoga će nakon hladnog jutra, dnevna temperatura zraka biti od 10 do 14 °C. Vjetar većinom slab.

I u gorju slab vjetar pa će ujutro biti magle i niskih oblaka, a zatim će se razvedravati, ponajprije u Lici. Sjeverni Jadran sunčaniji, tek ponegdje uz visoke koprenaste oblake, a prijepodne će pod Velebitom još puhati umjerena bura. Jutarnja temperatura od -1 u unutrašnjosti do 12 °C na otocima. Najviša dnevna od 9 do 13 °C u gorju, te od 17 do 19 °C na obali.

Dalmacija vedra, no zbog slabog vjetra, ponegdje i tišine, lokalno je moguća kratkotrajna magla. Najniža temperatura zraka od 9 do 14 °C, u zaobalju niža, a najviša oko 20 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz obilje sunca i većinom slab vjetar ili tiho, pa će more biti mirno ili malo valovito.”

I za vikend još većinom stabilno i suho, pa promjenjivo

“Stabilno vrijeme, lokalno uz dugotrajniju maglu u kopnenom će području biti i za vikend, kada će najviša dnevna temperatura ovisiti o brzini razilaženja magle i niskih oblaka. U ponedjeljak sa zapada porast naoblake i kiša, a na krajnjem istoku još suho. Jutarnja temperatura zraka u porastu.

Vikend će na Jadranu započeti s obiljem sunčanog vremena, no ujutro je, zbog izostanka vjetra, uz obalu moguća magla. U nedjelju će zapuhati umjereno do jako jugo donoseći oblake i kišu, najprije na sjever. U ponedjeljak će jugo još pojačati, kiša će se proširiti duž cijelog Jadrana, a lokalno je moguće i nevrijeme praćeno obilnom kišom i grmljavinom.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Namjenska industrija: Potpisan sporazum s vodećom katarskom kompanijom

Prva pobjeda košarkašica Zvezde u Evrokupu