Categories: Biznis

Ukoliko država ne pomogne prevoznici će morati povećati cijene prevoza

Razmatrajući aktuelno stanje u oblasti međunarodnog cestovnog prevoza putnika, Odbor Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu putnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je, na vanrednoj 2. sjednici, posvećenoj ovoj problematici, jednoglasno utvrdio da je trenutno stanje u ovoj oblasti neodrživo, te da je neophodna pomoć države i entitetskih vlada, kako prevoznici ne bi bili primorani povećavati cijenu prevoznih usluga, čime se putnik izlaže dodatnim troškovima, a što bi u konačnici moglo dovesti do potpune obustave prevoza.

Dramatičan rast cijena goriva i repromaterijala, uz prisutno nerješavanje ključnih pitanja od uticaja na poslovanje svakog prevoznika, dovelo je prevoznike u poziciju u kojoj drugačija opcija ne postoji.

Prevoznici ionako teško podnose nepotrebne troškove koje imaju zbog nerješavanja niza zahtjeva i inicijativa, upućenih nadležnim organima za osiguranje barem približnih uvjeta koje imaju prevoznici u drugim državama (povrat dijela akcize na pogonsko gorivo, subvencioniranje nabavke ekološki prihvatljivih vozila, eliminiranje naknada koje postoje u postupku tehničkog pregleda i registracije vozila, olakšavanje pristupa profesiji vozača eliminiranjem nepotrebnih i skupih preduvjeta, donošenje provedbenih akata za regulisanje naplate PDV-a stranim prijevoznicima koji obavljaju cestovni prevoz putnika u/iz/kroz BIH, eliminisanje nelegalnog prevoza itd.).

Također, nije bilo nikakve finansijske pomoći prevoznicima sa državnog nivoa, a što je praćeno i neodazivanjem ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine na dva poziva Odbora Udruženja za održavanjem sastanaka sa ciljem rješavanja problematike u ovoj oblasti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Nespremnost i nehtijenje nadležnih da uspostave zahtijevani sistem digitalnog zelenog Covid certifikata priznatog u Evropskoj uniji, uz sve ad-hoc mjere koje prevoznici moraju poštivati u različitim državama, prilikom obavljanja međunarodnog cestovnog prevoza putnika je, pored svega navedenog, dodatna prijetnja normalnom obavljanju ove djelatnosti, njenoj održivosti, pa i samoj visini troškova prevoza.

Redakcija

Recent Posts

Borzan: Zalagat ćemo se za malog čovjeka

Biljana BorzanFoto: HTV / HRTSDP-ovi kandidati predvođeni Biljanom Borzan posjetili su danas Varaždin. Razgovarali su…

24 minute ago

HARISA PREPLAVILE EMOCIJE: Nakon razvoda zaplakao u kafani

Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na…

32 minute ago

Sferopulos jedini pobijedio Obradovića pet puta zaredom

Osim što je doveo Zvezdu na prag ABA titule trener crveno-bijelih Janis Sferopulos može da…

38 minuta ago

Održan šesti Sarajevo Innovation Summit sa fokusom na zelenu ekonomiju

U fokusu Summita 2024 bile su najaktuelnije teme današnjice – zelena ekonomija, zelena inovacija i…

39 minuta ago

SVI GLEDALI SAMO U NJU: Teya Dora se nakon Eurosonga prvi put pojavila u javnosti

Mlada glazbena zvijezda Teya Dora vratila se iz Švedske gdje je predstavljala Srbiju na Eurosongu. Na prestižnom glazbenom…

2 sata ago

Sočan recept u jednoj rečenici

Recept za rižu sa povrćem i piletinom je jedan od onih koji možete pripremiti uz…

2 sata ago