in

MasterIndex BiH: 70 posto korisnika smatra da je beskontaktno plaćanje karticama brže i jednostavnije

Slatka-Tajna.Eu

Tradicionalna studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindex Bosna i Hercegovina, pokazala je da su beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost za 84 posto građana. Masterindex istraživanje je također pokazalo da korisnici najčešće koriste brza i sigurna beskontaktna i mobilna plaćanja u supermarketima (61 posto), prodavnicama odjeće, obuće i nakita (38 posto), na benzinskim stanicama (34 posto), lokalnim prehrambenim prodavnicama (25 posto), drogerijama i parfimerijama (23 posto), apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama (23 posto), te za plaćanje računa u bankama (21 posto).

Kao glavnu prednost beskontaktnih plaćanja, MasterIndex ispitanici ističu da su ona brža i jednostavnija od drugih platnih metoda (70 posto), a ukazali su i na više aspekata njihove sigurnosti – počevši od toga da kartica / telefon sve vrijeme ostaje u ruci korisnika (32 posto), preko sigurnosnih tehnologija koje su primijenjene (29 posto) do činjenice da beskontaktna plaćanja smanjuju zdravstvene rizike (29 posto).

Kada je riječ o iznosima koji se plaćaju beskontaktno, studija pokazuje da su iznosi do 60 KM, za koje nije potrebna identifikacija korisnika zastupljeniji u odnosu na iznose preko te cifre koji se također mogu platiti prislanjanjem kartice ili mobilnog telefona sa unošenjem PIN koda (31 prema 16 posto). Kada su iznosi do 60 KM u pitanju, beskontaktna plaćanja su korištenija od kartičnih plaćanja (23 poszo platne kartice naprema 31 posto beskontaktne) što je još jedan pokazatelj sve veće popularnosti ove platne metode.

“Rezulatati MasterIndex istraživanja dobar su pokazatelj šta su i kakva su očekivanja korisnika kartica i put kojim treba da ide dalji razvoj kartičarskih usluga. Kontinuirano se u samom vrhu upotrebe kartica provlačila želja da se plaćanje obavlja i na pijacama što smo nedavno omogućili na tržištu Srbije u saradnji sa našim partnerima. Ovo je dobar primjer iz susjedstva, a naša želja je da se ta praksa prenese i na tržište BiH. Ne treba izgubiti iz vida ni to da je bezgotovisko plaćanje na pijaci i dalje opcija koja je dostupna samo u naprednijim bezgotoviskim društvima koja pokazuju snažnu orjentaciju ka digitalizaciji, a sve to kako bismo osigurali slobodu izbora načina kojim ćete platiti”, izjavila je Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Razvoj beskontaktne tehnologije postavio je osnovu za uvođenje mobilnih plaćanja i mobilnih novčanika, kako kroz razvoj platne infrastrukture, tako i kroz građenje korisničkih navika. Plaćanja putem mobilnih novčanika, odnosno beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom iz aplikacije u kojoj se nalazi digitalizovana platna kartica, predstavljaju opciju za koju je zainteresovana gotovo jedna trećina MasterIndex ispitanika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuMobilno plaćanje sa jedne kartice na drugu izbor je za 32 posto ispitanika. Prenos sredstava putem broja mobilnog telefona opcija je za 34 posto, dok je za registrovanje, odnosno čuvanja kartice kod trgovca ili u mobilnoj aplikacija rješenje za 25 posto ispitanika, a zainteresiranost za instant plaćanja skeniranjem QR koda je (24 posto).
Dalji razvoj navika mobilnih plaćanja kompanija Mastercard stimulisat će i kroz organizaciju dodatnih pogodnosti i posebnih programa kao što je keš-bek, odnosno povrat sredstava.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kupite dres voljenog kluba! – Sportske.ba

STIŽE VATRA: Selma Bajrami najavila novu pjesmu