in

Direktorica FIPA-e na sastanku s novoimenovanom ambasadoricom BiH u Francuskoj

Slatka-Tajna.Eu

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković primila je novoimenovanu ambasadoricu BiH u Francuskoj Bojanu Kondić-Panić s ciljem upoznavanja o trendovima stranih ulaganja u BiH, te trenutnoj ekonomskoj saradnji između dvije zemlje s fokusom na investicije Francuske u BiH.

Zaključno s decembrom 2020., Francuska je, prema podacima Centralne banke BiH, u Bosnu i Hercegovinu investirala oko 17 miliona eura, a trenutno je aktivno više od 50 kompanija s francuskim kapitalom.

Konstatovano je da su francuske investicije na nezadovoljavajućem nivou, te da bi trebalo proaktivnije raditi na promociji i privlačenju novih investitora iz ove zemlje, uklučujući saradnju s Agencijom za razvoj Francuske. U pitanju je najstarija razvojna banka na svijetu koja je prisutna u više od stotinu zemalja, a očekuje se i otvaranje njihovog ureda u BiH.

Agencija za razvoj Francuske godišnje investira oko 11 milijardi eura u različite oblasti.

Direktorica Marković smatra da je pored intenziviranja ekonomske diplomatije i ostvarivanja što više kontakata s poslovnim zajednicom u Francuskoj, vrlo važno i političko lobiranje u interesu Bosne i Hercegovine, uvažavajući činjenice da su Francuska i Njemačka stubovi Evropske unije, čijem članstvu BiH teži.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










FIPA će pružiti sve potrebne informacije s ciljem blagovremenog informisanja francuske poslovne zajednice o mogućnostima za ulaganje, uključujući sve privredne sektore koji se promovišu kao atraktivni za strana ulaganja.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prekinut najduži niz, Radnik “skinuo” Zvezdu sa vrha

#fyp #fypシ #fy #hrvatska #srbija #bosna #humor #viral #goviral #smijesno