in

Tri pravca za borbu protiv koronavirusa

Slatka-Tajna.Eu

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice, predsjednik stranke Andrej Plenković izašao je pred novinare. 

– Razmotrili smo sve aktualne teme u zadnjih sedam dana, najavili aktivnosti ovoga tjedna. Zadovoljni smo kako je saborski Klub djelovao prošloga tjedna, vezano uz strategiju za suzbijanje korupcije. Očekujemo od glavnog ravnatelja HRT-a da aktivno preuzme svoje dužnosti i da radi javni servis u najboljem interesu građana, sukladno načelima kod drugih televizija u Europi i svijetu, izvijestio je na početku.

Razgovarali su o posljedicama presude Vrhovnoga suda, vezano uz slučaj Ive Sanadera.

– Radi se o iznosu od 14 i nešto milijuna kuna, stranka će vjerojatno već sutra uplatiti u državni proračun cijeli iznos temeljem presude, dodaje.

Kaže da će se u Saboru predstaviti konture rebalansa i proračuna za 2022. godinu.

– U četvrtak ćemo na Vladi usvojiti oba prijedloga i uputiti ih u saborsku proceduru, dodaje. 

Poručio je da su danas imali i radni sastanak vezano uz situaciju s koronavirusom.

– Dogovorili smo da djelujemo na tri pravca. Da promoviramo administriranje treće doze cjepiva. Svi oni koji su se cijepili, a proteklo je određeno vrijeme te su se antitijela spustila, da iskoriste mogućnost da se cijepe, cjepiva ima u izobilju. Da se više kontrolira korištenje maski u zatvorenim prostorima. I da ministar Radovan Fuchs u koordinaciji sa županijskim stožerima vidi kakve su mogućnosti da se eventualno prijeđe na online nastavu. Razmišlja se da se nakon blagdana Svih svetih ostane doma, kako bi se umirilo to kretanje virusa. 

Na snazi je velik broj epidemioloških mjera.

– Svi smo malo relaksiraniji nego što bi trebali biti. Evo ministar Josip Aladrović je pozitivan, a dva je puta cijepljen. Vjerojatno su mu pala antitijela. Maloprije sam čitao kolegama brojeve. Od broja ljudi koji su na respiratoru bili jučer, 77% njih nije cijepljeno. Smrtnost, zaraženost, respirator, sve vam je to otprilike 75%. Odmah se svi mogu cijepiti, to govorim za prvu dozu, ne za treću dozu. Ovi koji su se cijepili ranije, uzmite booster dozu i tako se zaštite. Maske, higijena i distanca, to je stalno na snazi. Imali smo nekoliko faza borbe s koronavirusom. Ovo će stati kada svi iskoristimo sve alate koji su na raspolaganju. Mi i doniramo cjepiva, donirali smo milijun doza cjepiva.

Smatra da smo se ekonomski, socijalno i financijski obranili od koronavirusa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Pozivam sve da se cijepe, da iskoriste alate koji su na raspolaganju. Trend svakako nije dobar. 

Što se tiče procjene rasta BDP-a za ovu godinu, kaže da će on rasti više od 8%.

– Mi smo anulirali pad od 8% u prošloj godini, mi ćemo informacije javnosti podastrijeti u srijedu, četvrtak. Moramo nastaviti s gospodarskim oporavkom.

Kaže da je predsjednik Zoran Milanović poslao dopis vezano uz sastanak Vijeća za obranu.

– Ja ću njemu uputiti dopis da se izabere jedan dan kada ćemo imati i Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost, imamo dosta tema po jednom i po drugom pitanju. Da to prođemo u jednom danu i ostavimo iza nas.

Za novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića kazao je da ima pravo govoriti što god želi, a za referendum o uvođenju eura samo  “o tom – po tom”.

Reformu zdravstva nije želio komentirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

GRLE SE I LJUBE PRED NJEGOVIM OČIMA: Car i Dalila se više ne kriju

Vladimir Ivić blizu povratka na mjesto uspjeha