in

Berba maslina u Hercegovini: Urod za 30 posto manji, ulje poskupilo

Slatka-Tajna.Eu
vecernji.hr

U Hercegovini, ali i u ostalim zemljama poput Italije, Grčke i Hrvatske, urod maslina ove godine je značajno manji u odnosu na proteklu godinu.

Maslinari u Hercegovini procjenjuju da će urod biti za 30 posto manji, a zbog toga je cijena litre maslinovog ulja porasla na 30 KM.

Vlasnik najvećeg maslinika u regiji i uljare “Mikulić” Dragan Mikulić u razgovoru za Fenu kazao je kako je urod maslina podbacio u čitavom svijetu, što rezultira poskupljenjem maslinovog ulja.

Po njegovim riječima, protekle godine urod je bio natprosječno dobar pa su grane pod težinom maslina bile na zemlji, u uljari se čekao red na mljevenje maslina, a ljudi su kamionima dovozili ubrane masline čak i iz Hrvatske.

Ove godine vremenski uvjeti su bili nešto nepovoljniji. Mikulić je istaknuo kako je 6. juna kada je krenulo cvjetanje, koje traje sedam do osam dana, temperatura zraka bila 38 stepeni Celzijevih.

“Bilo je sve puno cvijeta, ali je sav opao jer mu je ta temperatura bila previsoka. To vam je kao kod pčela: kad nema cvijeta nema meda. Tako je i kod maslina, nema cvijeta nema ploda”, pojasnio je Mikulić.

Sa druge strane, iako je urod manji, kvaliteta ulja bit će jako dobra.

“Kvaliteta ulja je izvanredna zato što su bile visoke temperature i nikakve bolesti nije bilo, ni mušice, tako da je ulje savršeno”, kazao je Mikulić.

Hercegovačko podneblje idealno za maslinarstvo

Mikulić u svom masliniku u blizini Ljubuškog ima 7.000 stabala maslina koje je zasadio prije deset godina, a zastupljene su različite sorte masline.

“Imamo šest, sedam svjetskih sorti, i to oblicu, leccino, pendolino, istarsku bjelicu itd. Te su sorte poznate u svijetu i super su i nema razlike između tih sorti. Sve su one ove godine manje rodile, lani su više rodile, a i oblica rađa svako druge godine. Sve sorte ako više rode jedne godine onda dogodine bude manje roda. Hercegovina je idealna za maslinarstvo jer ima vodu, ima brdo, što maslina voli”, kazao je Mikulić.

On je svoj brižljivo uređeni maslinik posadio na zemljištu sa 70 posto kamena i 30 posto zemlje, a upravo je priprema terena za sadnju najizazovniji i najskuplji posao.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Poticaja je prije bilo više za sadnju, a sada država nešto daje na količinu, ali problem je sadnja jer maslina se sadi u kamenu i brdu. Ne sadi se u polju pa da se to uzore i posadi. Treba brdo preraditi i pripremiti, i tu su ogromni troškovi, a to država ne prati”, istakao je Mikulić.

Potražnja za maslinovim uljem velika

Uljara “Mikulić” raspolaže najsavremenijim proizvodnim pogonom koji prerađuje masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je nagrađivano zlatnim medaljama za kvalitetu u BiH, Hrvatskoj i Italiji.

Maslinovo ulje uglavnom se proda na domaćem tržištu, a jedan dio privatnim kanalima završi u inozemstvu kao iznimno kvalitetna i poželjna delicija.

“Za izvoz na inozemno tržište nemamo dovoljnu količinu ulja. Mogli bismo mi izvoziti i u Njemačku, ali moram imati zalihu ulja i čuvati ga za stalne kupce od kojih živim. Potražnja za uljem je velika, tražili su od nas veliki robni lanci, ali jednostavno nemamo dovoljne količine”, istaknuo je Mikulić.

Dodao je kako mu je žao što sljedeće ljeto kada se vrate turisti u Međugorje, koji redovno svraćaju u njegovu uljaru, neće moći kupiti ovogodišnje ulje.

Za ovogodišnju berbu angažirano je 35 berača, a Mikulić ističe kako ih ove godine nije bilo problem naći kao protekle godine kada su masline izvrsno rodile i kada je dnevno trebalo 70 berača.

“Ove godine smo uspjeli naći ljude, ali ne znam što će biti dogodine jer da je ove godine lanjski urod bili bismo u problemima. Već dva mjeseca mi zovemo te ljude da im kažemo da će nam trebati za branje maslina uz, naravno, jednu finu dnevnicu”, dodao je Mikulić.

Poručio je kako ovu granu poljoprivrede treba širiti i maksimalno iskoristiti potencijal Hercegovine, koja ima idealnu odličnu klimu, vjetar, vodu i brda za uzgoj maslina.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Preminuo čuveni škotski trener Volter Smit

TRUDNICA U ŠETNJI: Ana Sević i Danijel Nedeljković modno usklađeni