in

Odbačena prijava protiv lidera “Istočne alternative” zbog negiranja genocida

Slatka-Tajna.Eu

Postupajući tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Munis Šabić odbacio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske Vojina Pavlovića za negiranje genocida.

Sudija je rekao kako i u vrijeme činjenja djela zakonske odredbe o zabrani genocida nije postojao.

Pavlović je optužen da je lijepio plakate ratnih zločinaca po opštini Srebrenica i plakate na kojima je pisalo da genocida nije bilo, što spada pod krivično dijelo zakona o negiranju genocida.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko, koristeći Bonske ovlasti, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Protiv Pavlovića je prijava pokrenuta zbog ljepljenja plakata kojima je veličao osuđenike za ratne zločine.

“Prijava je preinačena u prekršajnu i očekujemo da će i ona biti odbačena jer Pavlović nije lijepio plakate sa likom Ratka Mladića i navedenim sadržajem u Srebrenici, zbog čega je prijavljen, nego u Bratuncu, a za to nije podnesena prijava”, kazao je Blagojević nakon ročišta, piše Radio Slobonda Evropa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pavlović je nakon izlaska iz Osnovnog suda u Srebrenici izjavio da će “Istočna alternativa”, čiji je predsjednik, na svoj način “nastaviti aktivnosti o pitanju odbrane eniteta RS i dokazivanja istine o stradanju srpskog naroda u Podrinju”.

Udruženje “Istočna alternativa” postavljalo je plakate u Srebrenici, na istoku BiH, sa likom i imenom Petera Handkea. Radi se o dobitniku Nobelove nagrade za književnost, piscu čije ime budi kontroverze zbog podrške koju je pružao Slobodanu Miloševiću, ali i negiranja zločina u Srebrenici, kojeg je Međunarodni sud u Hagu označio kao genocid.

Udruženje koje predvodi Pavlović, također, je predlagalo da Ulica Maršala Tita u Srebrenici bude preimenovana u Handkeovu ulicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NE DROGIRAM SE, JA SAM DROGA: Jovana Jeremić slavila rođendan u svom stilu

Zvijezda je Reala, a svim srcem navija za Barcelonu: “Plakao je radi Barce…”