in

Kod Bijeljine počela probna proizvodnja agropeleta

Slatka-Tajna.Eu

Probna proizvodnja agropeleta počela je preradom žetvenih ostataka uljane repice, soje, kukuruza i pšenice. Partner iz Holandije obezbijedio je mašine, a Simo Laketić sirovinu. Prioritet je dobijanje kvalitetnog proizvoda, nakon čega će zajedno raditi na obezbjeđivanju tržišta.

“Namjera nam je da pokušamo da prilagodimo peći na ugalj i da se umjesto tog energenta koristi pelet od žetvenih ostataka. Samim tim se izbjegavaju nepoželjni ekološki efekti sagorijevanja uglja s obzirom da smo prošle godine bili jedan od zagađenijih gradova u grijnoj sezoni”, ističe Laketić za RTRS.

On smatra da ova proizvodnja ovakvog peleta ima budućnost jer je sirovina na dohvat ruke.

” Na prvom mjestu su uljana repica i soja, a zatim žetveni ostaci pšenice, ječma i kukuruza. Vođeni tom idejom otišli smo korak dalje pa smo obavili nekoliko razgovora sa jednom firmom iz Srbije koja se bavi proizvodnjom kotlova na agropelet i nadam se da ćemo tu firmu dovesti na tržište BiH”,kaže Laketić.

Proizvedene prve količine agropeleta već su upotrijebljene u nekoliko domaćinstava umjesto uglja i dao je pozitivne efekte.

Sa jednog hektara pšenice dobije se četiri do pet tona slame, a sa hektara kukuruza sedam do osam tona sa podzemnim žetvenim ostacima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najveću energetsku vrijednost ima konoplja, čija je proizvodnja u Semberiji još u povoju. Ide se korak po korak da bi se dobio kvalitetan proizvod. Ako se sve kockice slože, plan je da se već tokom ove sezone grijanja agropelet nađe u prodaji.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvijezdu Bayerna kritikuju što neće da se vakciniše, a jedan podatak im svima začepio usta

Kija Kockar otkrila da pokreće biznis, evo o čemu je riječ