in

IMENOVANJE NOVOG AMERIČKOG AMBASADORA U BIH DANAS NA SENATU: Da li će Murphy uskoro u Sarajevo zavisi od…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/10/michael_j_murphy_novi_americki_ambasador_rsa.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/10/michael_j_murphy_novi_americki_ambasador_rsa.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b9b1af”}]

Konačno imenovanje novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja danas je na dnevnom redu Senata. Ipak, da li će Murphy uskoro u Sarajevo zavisi od nekoliko faktora.

Iako je do sada prošao sva saslušanja Murphy, kao i svi drugi ambasadori mora dobiti podršku senatora. Da li će Murphy danas biti potvrđen zavisi od tačaka dnevnog reda prije njegovog imenovanja, ali i od volje republikanca Teda Cruza.

Naime Cruz je poznat jer mjesecima blokira imenovanje novih američkih ambasadora širom svijeta, tako da bi u ovom trenutku i Murphy mogao biti dio kolateralne štete u smislu odugovlačenja njegovog imenovanja, piše Klix.

Šta Cruz želi i zašto ucjenjuje novu američku administraciju? On je poznat kao zagovornik čvršćeg stava i politike prema Rusiji, a konkretno mu smeta politika predsjednika Joea Bidena od kojeg traži da sankcioniše sve one koji su učestvovali u izgradnji Sjevernog toka 2 ispod Baltičkog mora, što predstavlja novu energetsku vezu Rusije i Evropske unije.

 Stoga Cruz ucjenjuje novu američku administraciju i od proljeća različitim manevrima odgađa imenovanje novih ambasadora širom svijeta. Na takvu politiku Cruza žalio se čak i State Department. Cruz smatra da sankcijama Rusiji brani interese istočnoevropskih zemalja. Američka administracija je više puta pregovarala s Cruzom o određenim nominacijama, ali Cruzovo “crveno svjetlo” je i dalje upaljeno i sve zavisi od njegove trenutne procjene.

Podsjetimo, Murphy je na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD-a istakao ključne ciljeve u BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










On je tada kazao da je pred njim šest ključnih tačaka:

  1. Pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU.
  2. Raditi na reformama vladavine prava, posebnu u borbi protiv korupcije.
  3. Raditi na rastu trgovine sa SAD-om.
  4. Suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije koje “potkopavaju” BiH
  5. Raditi na pomirenju među stanovništvom.
  6. Raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.

Murphy je na početku obraćanja obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje “5+2” za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Balkanu, a posebno u BiH te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

Murphy je već bio u Sarajevu prije više godina kao posebni savjetnik u ambasadi, a potom je bio i u američkoj ambasadi na Kosovu kao vršitelj dužnosti ambasadora. Specijalnost su mu NATO i strukture sigurnosti u Evropi, posebno na Balkanu.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Žestoko oplela po Jovani Joksimović: Jovana Jeremić stigla na rođendan, pa izjavila: Pitajte je šta je od škole završila?

Zvijezdu Bayerna kritikuju što neće da se vakciniše, a jedan podatak im svima začepio usta