in

Facebook će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vijesti

Slatka-Tajna.Eu

Tehnološka kompanija Facebook je potpisala preliminarni ugovor o autorskim pravima sa grupom francuskih medija, kojima će plaćati dijeljenje linkova, odnosno vijesti koje ljudi “šeruju” na društvenim mrežama.

Kompanija je objavila da je druga strana u pregovorima zastupala oko 300 francuskih izdavača, a da je cilj bio povećanje kvaliteta informacija “za korisnike interneta i izdavače na Facebooku”.

Dogovor je rezultat pritiska nacionalnih vlada u Evropi, koje žele  primorati Facebook i druge društvene mreže da isplaćuju nadoknadu izdavačima za korištenje njihovog sadržaja.

Francuska je bila prva država u Evropskoj uniji koja je usvojila direktivu o autorskim pravima iz 2019. godine, a koja definiše načine na koji medijske kompanije mogu sklopiti ugovore o licenciranju sa online platformama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kompanija Google je početkom godine potpisala sličan ugovor sa istom grupom francuskih medija, ali su pregovori oko licenciranja sa pojedinačnim izdavačima zamrli, nakon čega je digitalni gigant kažnjen visokom novčanom kaznom

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Haland ozbiljnije povrijeđen, ne igra do kraja godine

NERAZDVOJNI SU: Hana Huljić i Petar Grašo skupa na svadbi