in

Džemovi kojima nećete moći odoljeti

Slatka-Tajna.Eu

Zimnica se uveliko pravi i bila bi prava šteta ne iskoristiti dostupno sezonsko voće i uživati u okusima ljeta tokom cijele godine. Donosimo nekonvencionalne recepte za džemove kojima ćete oduševiti ukućane

 

PEČENE ŠLJIVE S CIMETOM I GROŽĐICAMA

Sastojci:

1 kg šljiva očišćenih od koštica
250 g smeđeg šećera (trošimo 50 g + 200 g)
2 kašičice cimeta u prahu
1 kesica vanilijinog šećera
50 g grožđica

Priprema:

Šljive, oprane i očišćene od koštica prerezati na polovine i slagati ih u tepsiju na koju je prethodno stavljen papir za pečenje. Složene šljive zatim ravnomjerno posuti sa 50 grama smeđeg šećera i dvije kašičice cimeta. Staviti ih u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i peći 20-ak minuta. Pečene šljive prebaciti u posudu za kuhanje i obavezno dodati sav sok koji su pustile u pečenju. Šljive u posudi za kuhanje po želji usitniti štapnim mikserom, dodati preostalih 200 g smeđeg šećera, vanilijin šećer i grožđice. Kuhati na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne, trebati će otprilike 45 minuta. Kada je džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i ostaviti da tako stoje 10 minuta. Vratiti ih na pravu stranu, ohladiti i potom degustirati.

 

MRKVA I NEKTARINA

Sastojci za dvije teglice:

750 g mrkve (možete koristiti i mrkvu koja je već smežurana od stajanja)

1 nektarina

½ mahune vanilije

1 kašika soka od limuna

1 kašičica kore od limuna

300 g šećera za želiranje

Priprema:

Očistite i ogulite mrkvu, narežite je na komade pa stavite u lonac. Dodajte usitnjenu nektarinu. Stavite potom u lonac srž od mahune vanilije te dodajte 100 mililitara vode. Ostavite da sve krčka u poklopljenom loncu 30 minuta. Zgnječite ili propasirajte smjesu, a zatim dodajte šećer za želiranje i koru od limuna. Ostavite da sve krčka još pet minuta. Na kraju dodajte sok od limuna. Gotov i ohlađen džem stavite u staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti.

RAPSODIJA ŠUMSKOG VOĆA

Sastojci: 

1 kg šumskog smrznutog voća

200 g šećera

1 kesica džemfixa

 

Priprema:

Sadržaj kesice džemfixa promiješajte s dvije kašike šećera. Dodajte voću i promiješajte. Stavite kuhati na laganu vatru i pustite da provrije. Nakon što provrije, kuhajte još pet minuta. S ovim omjerima džem će biti umjereno kiselkast i nimalo presladak. Još vruć džem ulijte u sterilizirane staklenke, poklopite poklopcem i okrenite naopako, kako bi se pasterizirale.

 

BOROVNICA I TAMNA ČOKOLADA

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sastojci:

1 kg svježih, domaćih i slatkih borovnica

150 g tamne čokolade (85% kakaa)

sok i korica jedne limete

 

Priprema:

Borovnice isperite hladnom vodom. Stavite ih u duboki lonac na srednje jaki plamen. Kad se lonac počne zagrijavati, zgnječite ih viljuškom ili gnječilicom za krompir. Naribajte koricu limete i iscijedite sok. Dodajte sok postepeno u lonac s borovnicama, ovisno o slatkoći. Isprobajte, kako ne bi bilo previše kiselo. Kuhajte džem uz postepeno miješanje sve dok se borovnice ne raspadnu u loncu. Nakon toga pustite da džem krčka dodatnih deset minuta. Ovisno o dužini kuhanja, džem će biti gušći ili rjeđi. Kada ste gotovi s kuhanjem džema od borovnice, nakon 12-15 minuta dodajte u njega sitno nasjeckanu tamnu čokoladu i koricu limete. Pomiješajte i rasporedite u sterilizirane teglice za zimnicu. Pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga spremite u frižider.

MIRISNA DUNJA

 

Sastojci:

600 g očišćenih dunja

400 ml vode

2 kašičice limunovog soka

1 kašičica naribane limunove korice

400 g šećera

1 kesica želatina

 

Priprema:

Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Dodajte im limunov sok, limunovu koricu i vodu te kuhajte deset minuta, a potom dodajte šećer, uz stalno miješanje. Pustite neka masa zakipi, kuhajte još tri minute i pritom uklanjajte pjenu. Vruć džem izlijte u čiste i zagrijane staklenke i odmah zatvorite.

 

KAKO SAČUVATI DŽEM

Staklene posude najprikladnije su za čuvanje džema.

Provjerite jesu li vaše tegle ispravne za korištenje tako što ćete ih napuniti vodom, zatvoriti i okrenuti naopako. Ostavite ih na novinama tokom noći, a ako novine ujutru budu vlažne, nemojte ih koristiti, jer to znači da se poklopci ne zatvaraju ispravno.

Sterilizirajte tegle tako što ćete ih odvojeno od poklopaca prokuhati u čistoj vodi. Na taj način ćete osigurati da nema ostataka prethodnih mirisa.

Prije punjenja pobrinite se da su tegle i poklopci dobro osušeni.

Kada napunite tegle, poklopite ih i okrenite naopako dok se ne ohlade, kako bi se napravio vakuum.

Označite tegle s datumom pakovanja i čuvajte ih na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Samo na ovaj način ćete uspjeti ispravno sačuvati omiljene domaće slastice.

 

The post Džemovi kojima nećete moći odoljeti appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Stanje u BiH, ovdje u Njemačkoj gledaju sa velikom brigom…

Maltretiraš me, galamiš na mene! Osvanuo snimak razgovora Marije i Cece iza kamere – ovako se zapravo slažu! (VIDEO)