in

U ponedjeljak stabilno, ali većinom razmjerno hladno, na moru uz buru

Slatka-Tajna.Eu

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

Novi tjedan počet će jesenskim ugođajem, uz stabilno vrijeme, na kopnu i mjestimičnu maglu i mraz u jutarnjim satima.

U utorak porast naoblake te mjestimična kiša, osobito na zapadu i sjeverozapadu, a uglavnom na Jadranu ponegdje pljuskovi s grmljavinom.

Od srijede do subote uglavnom suho, uz barem djelomice sunčano vrijeme te manje hladna jutra, mjestimice na kopnu uz maglu, a na Jadranu u srijedu i četvrtak gdjegod jaka bura s olujnim udarima.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, koja je podsjetila i na posljednji tjedan za izbor fotografija za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2022. godinu.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je za “Istrage prometnih nesrećapripremila Dunjina kolegica iz Sektora –  dr. sc. Petra Mikuš Jurković, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak:

U ponedjeljak stabilno, ali razmjerno hladno, uz buru

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: U ponedjeljak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimice magla te slab mraz, a danju će prevladavati sunčano, na krajnjem istoku uz povremeno umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Temperatura će porasti do 13 ili 14 °C.

Nakon pretežno vedre noći u središnjoj Hrvatskoj temperatura će se ponegdje spustiti ispod 0 °C. Valja računati i na maglu, koja se mjestimice može zadržati i dio prijepodneva. Ipak, uz obilje sunca najviša dnevna temperatura bit će oko 13 °C.

U višem gorju temperatura se neće spuštati ispod 0 °C, ali po kotlinama valja računati na mraz i mjestimičnu maglu. Zatim pretežno sunčano, a sunčano će biti i na sjevernom Jadranu, uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, koja će poslijepodne oslabjeti. Prema večeri na sjevernom Jadranu porast naoblake.

Obilje sunca bit će i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjerena, ujutro i jaka bura koja će oslabjeti i poslijepodne prema otvorenom okrenuti na istočni i jugoistočni vjetar uz malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura između 10 i 14 °C, u unutrašnjosti od 3 do 7 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C.

Na jugu Hrvatske najviša temperatura zraka između 18 i 21 °C. Prevladavat će sunčano, ujutro uz umjerenu do jaku buru koja će oslabjeti i poslijepodne okrenuti na jugo.”

U utorak prolazno naoblačenje i kiša pa opet stabilnije

U utorak ujutro na kopnu mjestimice magla, a uz porast naoblake i povremeno kiša, osobito u zapadnim i središnjim krajevima. Od srijede barem djelomice sunčano, oblačnije još mjestimice u srijedu, uz mogućnost kiše uglavnom u gorju.

Na Jadranu u utorak umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi. U nastavku tjedna uglavnom suho i djelomice sunčano. Bura će u srijedu ponovno jačati, osobito na sjevernom dijelu, pa nisu isključeni problemi u prometu.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ENA FRIEDRICH ČOBANOV, POVJESNIČARKA UMJETNOSTI, NOVINARKA I PLAYBOY ZEČICA: Najvrelije akcije radim samo sa svojim partnerom

Ben za minimalnu pobjedu Zvezde protiv Radničkog iz Niša