in

Super nedjelja za ljubitelje fudbala

Slatka-Tajna.Eu

Koliko bi nam TV ekrana trebalo da sve ovo ispratimo u realnom vremeno. Nedjelja iz snova za fudbaske fanatike, onaj dan kada samo prste lete po daljinskom.

Pogledajte ko sve igra danas.

Barselona – Real Madrid ( 16.15) 

Prvi ovosezonski ‘El Clasico’, tradicionalno najveći derbi u svijetu fudbala, dvije ekipe očekuju u oprečnim raspoloženjima. Barselona još ne može “doći sebi” od odlaska Lionela Mesija. Ekipa je ostavljena na milost i nemilost treneru Ronaldu Koemanu. 

Porazi su postali nerijetka pojava za velikana iz Katalonije. 

Blijeda izdanja redaju se jedno za drugim. U posljednjih 10 utakmica ostvarili su četiri pobjede i po tri poraza i remija. 

Sve zajedno, dovoljno za tek sedmo mjestu u Primeri. 

Realu, s druge strane, ide sasvim dobro. Odlično otvaranje sezone pokvarila su dva vezana poraza, u Ligi prvaka od Šerifa te kod kuće od Espanjola. 

“Izduvali” su se zato protiv Šahtara u prošlom kolu (5:0) i spremni očekuju ‘El Clasico’. Posljednja tri pripala su “kraljevima”, a Barsa je posljednji put slavila prije dvije godine. 

Real se uzda u Karima Benzemu, vođu ekipe koji ove sezone igra u fantastičnoj formi (devet golova i sedam asistencija), dok “Blaugrana” nade polaže u povratnike Ansua Fatija i Sergija Aguera. 

Mančester Junajted – Liverpul (17.30) 

Vikend prepun derbija nastavlja se, po mnogima, onim najvećim “ostrvskim”. 

Na Old Traffordu sastaju se dvije najtrofejnije engleske ekipe. Sezona je za “crvene đavole” krenula kao u snovima. Vratio se “izgubljeni sin”, Kristiano Ronaldo opet je navukao njihov dres i odmah krenuo zabijati. 

Sve je mirisalo na to da će se Junajted ove godine boriti za najviše ciljeve, ali forma im je od sredine septembra krenula nizbrdo. Od tada su poraženi čak četiri puta, uz samo tri pobjede i jedan remi. 

U srijedu su se protiv Atalante u Ligi prvaka izvukli nadoknadivši dva gola zaostatka, a sada im u goste dolazi goropadni Liverpul. 

“Redsi” na krilima trenutno najboljeg igrača svijeta Mohameda Salaha gaze sve pred sobom i još uvijek nisu poraženi. Egipćanin je prvi strijelac lige sa sedam pogodaka i četiri asistencije, ali ekipa Jurgena Kloppa još nije izbila na čelo poretka u Premiershipu. Bod više ima Čelsi. 

Međusobni omjer posljednjih je godina na strani Liverpula, a pripao im je i posljednji okršaj kada su s 4:2 slavili na “Teatru snova”.

Inter – Juventus (20.45) 

Italijani, takođe, imaju svog predstavnika među derbijima “super nedjelje”. Na Giuseppe Meazzu dolazi Juventus.”Nerazzurri” su se minulog ljeta morali suočiti s gubitkom najboljeg igrača Romelua Lukaku koji se vratio u Čelsi. 

Nakon osvajanja Scudetta, napustio ih je i trener Antonio Konte. Rupu u napadu popunio je Edin Džeko, složićemo se, prilično uspješno (šest golova). Sjajno se nadopunjuje s Lautarom Martinezom, dok iz drugog plana nadire naš Ivan Perišić. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inter je trenutno trećeplasirana ekipa u Serie A. Ispred njih su samo Milan i stopostotni Napoli. 

Juventus se pribrao nakon katastrofalnog ulaska u sezonu. Činilo se da su obezglavljeni odlaskom Cristiana Ronalda, ali u posljednjih osam utakmica ostvarili su sedam pobjeda i remi. 

Doduše, nimalo uvjerljivo – posljednje četiri pobjede bile su rezultatom 1:0, a tek jednom su slavili s više od pogotka razlike. 

Loša forma s početka koštala ih je boljeg plasmana te se nalaze na sedmom mjestu, a već danas u velikom derbiju imaju priliku za novi skok i povratak na “evropske pozicije”. 

Marselj – PSŽ (20.45) 

Pred nama je i ‘Le Classique’, najveći derbi francuskog prvenstva. 

Zvjezdani PSŽ gostuje na Velodromeu, Lionel Mesi “osjetiće” atmosferu na najvatrenijem stadionu u Francuskoj. Ipak, “troglava zvijer” (Mesi, Mbape, Nejmar) neće biti na okupu jer je Brazilac ponovno povrijeđen. Parižani su lani izgubili prvenstvo od Lile i čini se kako su odlučili reći da je dosta. 

Ove sezone u 10 kola imaju devet pobjeda i isto toliko bodova prednosti pred drugoplasiranim Lensom. 

Marselje, pak, igra toplo-hladno, onako kako su to običavali raditi i proteklih sezona. Nakon dobrog starta, pobjede su se prorijedile te su od sredine septembra puni plijen uzeli tek dva puta. Vječni nemiri na tribinama prenose se i na klub, a teško da bi ih bilo što umirilo poput slavlja nad prebogatim, najvećim rivalom. 

Trenutno su treći s 10 bodova, ali i utakmicom manje od PSŽ-a. Međusobni omjer debelo je na strani gostiju. Domaćini su pobijedili samo jednom u posljednjih 10 godina.

Ajaks – PSV (16.45) 

Na rasporedu je i vječni derbi u Nizozemskoj, ovaj put i s odgovarajućim mjestima u poretku Eredivisie. Vodeći Ajaks dočekuje drugoplasirani PSV koji zaostaje samo bod. Još uvijek traje, sada već poslovična, Ajaksova efikasnost. 

Nije im strano zabiti šest ili sedam pogodaka, a sjećamo se i prošlogodišnjeg dvocifrenog učinka (13:0 protiv Venloa). Ove sezone su u devet kola zabili 32 pogotka, primivši pritom samo dva. 

Ništa manje raspucani nisu ni u Ligi prvaka gdje su u tri utakmice mrežu zatresli čak 11 puta. Posebno raspoložen je njihov Sebastien Haler koji je prije nešto više od mjesec dana zabio četiri komada Sportingu. 

Najveći rival PSV će im pokušati pomrsiti račune. To im je već pošlo za rukom ove sezone u domaćem Superkupu kada su ih “potopili” s 4:0 uzevši im tako prvi trofej. 

Ajaks u derbi ulazi 4:0 pobjedom u Ligi prvaka nad Borusijom Dortmund, dok je PSV u Europskoj ligi poražen od Monaka s 1:2.

(Slobodna Dalmacija)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bećirović poručio Vučiću: Nismo u srednjem vijeku da pregovaraju Srbi i Bošnjaci

Toše Proeski dobio spomenik u Bosanskoj Gradišci