in

Situacija se neće uskoro smiriti

Slatka-Tajna.Eu

Miroslav Venus

Foto: HTV / HRT

U posljednja 24 sata 3585 je novih slučajeva zaraze. Trenutačno oboljelih u Hrvatskoj je već više od 17 tisuća. Danas smo “probili” i broj od tisuću pacijenata u bolnicama, na respiratoru je njih 128. Na žalost, crnoj statistici tu nije kraj. S još 25 preminulih, s COVID-om je u našoj zemlji dosad umrlo više od 9 tisuća ljudi.

Dramatičan rast broja novozaraženih u ovom tjednu najbolje se vidi ako usporedimo prvih šest dana prošloga tjedna, kada smo imali 8755 novih slučajeva zaraze, a u istom razdoblju u ovom tjednu čak 15.118, što je rast od golemih 72%.

U do sada najjačem, drugom valu epidemije, najveći broj novozaraženih u jednom danu, 4620, zabilježili smo desetog prosinca prošle godine. Treći val bio je malo blaži, s vrhuncem osmog travnja kada smo ih imali 3217. S današnjih 3585 novih slučajeva već smo prešli vrh trećeg vala, a pitanje je gdje će taj vrh biti u ovom, četvrtom valu epidemije.

No, još je važnije vidjeti trend broja hospitaliziranih. U drugom valu najveći broj oboljelih na COVID odjelima diljem zemlje, gotovo tri tisuće, imali smo 20. prosinca prošle godine. U trećem valu, najveći broj zaraženih u bolnicama, oko 2300, bio je krajem travnja.

U četvrtom valu pritisak na bolnice ipak sporije raste u odnosu na broj novozaraženih, što se pripisuje cijepljenju i sve većem broju onih koji su imunitet stekli preboljevši COVID. Unatoč sve težoj epidemiološkoj situaciji, za sada nema naznaka uvođenja strožih mjera ili šire primjene COVID potvrda.

Najveći porast broja zaraženih u jednom danu

A Virovitičko-podravska županija bilježi najveći porast broja zaraženih u jednom danu od početka epidemije: od 231 testirane osobe, 104 su pozitivne.

– Udio pozitivnih u odnosu na testiranih iznosi 45 posto. Mi trenutno u bolnici imamo 30 hospitalizirano, od kojih su dvoje na mehaničkoj venitilaciji, rekao je Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica, dodajući da se za sada nose uspješno sa situacijom.

– Imamo kroz planove faza u pričuvi i dodatne kapacitete ukoliko brojevi pozitivnih budu i dalje rasli. Uglavnom smo spremni, poručuje.

Što se tiče djelatnika, kaže, bilježe povećani broj pozitivnih. Na današnji dan imaju 13 pozitivnih, od toga devet zdravstvenih i četiri nezdravstvena djealatnika.

– U ovom momentu ne možemo govoriti o piku ako kompariramo razdobolje kad smo bili najopterećeniji, to je bio prosinac 2020. i siječanj 2021. kad smo imali 60 hospitaliziranih COVID pacijenata, rekao je Blažević dodajući kako vjeruje da će kroz određeno vrijeme uz povećanje broja cijepljenih broj oboljelih početi opadati.

Venus: Nismo još dosegnuli vrhunac 4.vala

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ-a, kaže da se donekle mogao očekivati ovakav skok novooboljelih.

– Uklapamo se s par postotenih poena razlike i u druge županije i to nam se u usporedbi s prošlim i pretprošlim valom, kad nije bilo cjepiva, događa 30 do 40 dana ranije. Takve slične brojke smo imali negdje krajem listopada i početkom prosinca. Tek ulazimo u zimu, češće i duže druženje u zagrijanim i slabo provjetrenim prostorijama pa me to, naravno, zabrinjava, kaže Venus.

Pojasnio je i zbog čega postoje razlozi za brigu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Kako na razini RH tako i moja županija bilježi nižu stopu procijepljenosti. Znamo da su tinejdžeri, dakle školska populacija, izrazito slabo procijepljeni. Vidimo po udjelu dobnih skupina među pozitivnima, da sve veći broj – otprilike do jedne trećine otpada na tu populaciju. S druge strane imamo starije koje smo procijepili na samom početku, proteklo je puno vremena i došlo je do pada imuniteta, a docjepljivanje booster dozom ide prilično sporo. Imate još jedan bitan moment, uz cijepljenje koje je defitinivno najznačajnije, su i ostale mjere – distanca, provjeravanje i maska – toga se sve manje ljudi pridržavaju. Pogledajte što se događa u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su svojedobno ukinuli sve mjere, a sada imaju izrazito povećanje, rekao je Venus.

Također, navodi i nove sojeve. Delta-soj je nemjerljivo zarazniji, a u Velikoj Britaniji se pojavio i tzv. delta plus soj.

– Nismo dosegli vrhunac. Ja se uvijek pozivam na Institut za metriku iz Amerike, koji je prošle godine jako dobro prognozirao sve loše brojke koje smo imali. Sredinom rujna prognozirali su da bi nam vrhunac novooboljelih bio do 13. listopada, sad smo već 10 dana nakon toga, a situacija se ne smiruje. Ja procjenjujem da se neće još skoro smiriti, rekao je Venus.

Ponovio je kako nitko odgovoran nije rekao da je cjepivo stopostotna zaštita niti čarobni štapić.

– Brojke govore u prilog tome da je među zaraženima nemjerljiva razlika između udjela cijepljenih i necijepljenih. Poruka je sasvim jasna, samo što neki to iz određenih razloga ne žele prihvatiti.

PGŽ ima više od 400 novozaraženih

Primorsko-goranska županija danas ima više od 400 novozaraženih. Broj aktivnih slučajeva je 2161. Tek će se vidjeti hoće li se i u kojoj mjeri taj broj preliti na riječku bolnicu. Posebno zabrinjava činjenica da se u samo tjedan dana broj oboljelih školaraca udvostručio, kao i da se broj radnoaktivnih i broj mladih kada je riječ o novozaraženima praktički izjednačio. 

– Moramo se prisjetiti svih onih mjera kojih smo se pridržavali na početku – nošenje maske, držanje razmaka i dezinfekcija ruku. Osnovne mjere su ujedno i najsigurnije mjere. Krajnja mjera je cijepljenje svih naših građana, rekao je Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a.

– Digitalna COVID potvrda donosi sigurnost na većim okupljanjima. Okupljanja do 100 osoba su dozvoljena pod određenim uvjetima, a preko 100 osoba uz COVID potvrdu, dodao je.

Komentirajući nova ograničenja u Austriji i susjedstvu, Šćulac je rekao kako svaka država ima svoj način donošenja mjera te da očekuje da i naš Stožer donese nove mjere.

Apelirao je još jednom na građane da se cijepe. U dvorani Zamet otvorena je popodnevna smjena do 18.30 sati za osobe koje rade.

– Proširili smo mogućnost cijepljenja. Pozivamo građane da dođu, cijepljenje je dobrovoljno, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Power of Nutrition Clickbank

Lazio odredio cijenu za Luisa Alberta