in

Dorsey: Svijet ulazi u doba hiperinflacije, sve će se promijeniti

Slatka-Tajna.Eu

Suosnivač Twittera Jack Dorsey  komentarisao je rast inflacije u SAD-u i svijetu, rekavši da će se stvari znatno pogoršati.

” Hiperinflacija će promijeniti sve”,napisao je Dorsey.

Njegova poruka dolazi u vrijeme inflacije, odnosno rasta potrošačkih cijena koja je blizu 30-godišnjeg maksimuma u SAD-u i sve većom zabrinutošću da bi problem mogao biti gori od onoga što su kreatori politike očekivali.

Slična situacija se dešava širom svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Federalnih rezervi (Fed) SAD-a Jerome Powell priznao je da će inflatorni pritisci “vjerovatno trajati duže nego što se očekivalo”, napominjući da bi mogli potrajati “do kraja sljedeće godine”.

Dodao je da očekuje da će Fed uskoro početi povlačiti vanredne mjere koje je poduzeo za pomoć privredi za koje kritičari kažu da su potaknule rast inflacije.

Osim što nadgleda platformu društvenih medija koja ima 206 miliona aktivnih dnevnih korisnika, Dorsey je snažan zagovornik bitcoina. Rekao je da Square, platforma za obradu debitnih i kreditnih kartica čiji je Dorsey suosnivač, pokušava ući u “rudarenje” kriptovalute. Square također posjeduje nešto bitcoina i olakšava trgovanje njime.

Odgovarajući na komentare korisnika, Dorsey je u dodao da vidi kako problem inflacije eskalira širom svijeta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“To će se uskoro dogoditi u SAD-u, a tako i u svijetu”,napisao je Dorsey koji je trenutno i izvršni direktor Twittera i Squarea.

Za neke može biti iznenađujuće što je Dorsey upotrijebio riječ hiperinflacija, stanje brzog rasta cijena koje može uništiti valute i srušiti cijele ekonomije.

Milijarder i ulagač Paul Tudor Jones i drugi upozorili su na period rastuće inflacije. Jones je ranije za CNBC rekao da posjeduje nešto bitcoina i da to vidi kao dobru zaštitu od inflacije.

Ali većina velikih investitora nije otišla toliko daleko da upozoravaju na hiperinflaciju poput Dorseyja

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zlatanov prvi autogol u karijeri: Rossoneri skoro prokockali nemoguće

HRVATI MIJENJAJU IME ĆEVAPIMA