in

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA DODIKOM: ‘Razgovarali smo o spajanju Srbije i Republike Srpske!’

Slatka-Tajna.Eu

“Razgoravali smo o svim temama, imali smo opsežne pripreme za današnji sastanak, predsjednik Dodik me obavestio o onome što se zbiva u Republici Srpskoj i BiH, izjavio je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Dodikom.

Vodili smo razgovor o spajanju Srbije i Srpske i Srbije i Bosne i Hercegovine, očekujemo do kraja godine potpisivanje ugovora o izgradnji autoputa od Sremske Rače do Bijeljine.

– Molio sam Dodika da uradimo neke stvari brže, a onda ću reći i šta je Dodik tražio od nas. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture, i o spajanju Srbije i Srpske i Srbije i BiH. U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine. To je velika stvar kako za RS tako i za BiH – rekao je predsednik.

Vučić kaže da je sa Dodikom razgovarao i o ekonomskoj situaciji, pogotovo o nestašicama električne energije.

– Mi smo već razgovarali sa Orbanom o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu, i spremni smo da budemo manjinski vlasnik, kako bismo osigurali našu energetsku bezbednost, posebno zbog našeg snaženja privredne aktivnosti.

Aleksandar Vučić

Vučić dodaje da je zamolio Dodika da razgovara sa kolegama u Sarajevu da se ubrza izgradnja auto-puta prema Sarajevu.

– Mi već radimo projektnu dokumentaciju za put Požega-Kotromane. Želim da kažem ljudima da je za nas važno da se 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre. Mi ćemo uskoro potpisati ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare, kako bi se spojili i sa Raškom oblašću. Time bismo spojili istočni deo RS i BiH, ali i Goražde, Istočno Sarajevo, Pale, ali i Sarajevo. Mislimo da bi ta vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma važna za razvoj – kazao je Vučić, pa dodao:

– Govorili smo i o tome što ni sa jedne strane Drine nema normalnog puta koji spaja RS i Srbiju. Mi planiramo da dodatno povećavamo snagu i intenzitet komunikacija i sa RS i sa BiH.

Printscreen/ Aleksandar Vučić

– Važno je i da ukažem na činjenicu da izgradnja plansko projektne dokumentacije za izgradnju aerodroma Trebinje se završava u martu sledeće godine. Sredstva su obezbeđena, i idemo u eksproprijaciju zemljišta, rok za završetak je 2023. godina. Verujem da ćemo prve avione na Trebinjskom aerodromu moći da vidimo pre kraja 2023. godine – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je, nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, kako dok je on na čelu Srbije neće se pristati na sankcije protiv entiteta Republike Srpske ili Dodika.

Vučić je naveo kako je večeras od onoga što mu je prenio Dodik razumio nekoliko važnih stvari.

“Dodik je kazao da ne postoji hir RS da pravi probleme bilo gdje i bilo kome. Za mene je važna poruka Dodika da, ukoliko bi se riješili problemi, da je spreman da razgovara i da institucije rade bez problema. To lišava sve one koji kažu da su Dodik i RS krivi – da im uzima argument. Rekao sam da je veoma važno, bez obzira što dođe hiljadu pogrda iz Sarajeva, da razgovaramo sa Bošnjacima. Da se ostavimo snova u kojima jedni pobjeđuju nad drugima. Mi pobjeđujemo samo dok razgovaramo”, poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik je otkrio kako je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine prenio nekoliko “važnih poruka” od ljudi iz Evrope i svijeta.

“Rekao sam mu i šta mislim. Spreman sam da ponovo dođem u Banjaluku i da pokažemo da RS nije izvor problema nego da smo svi spremni razgovarati”, jasan je bio Vučić.

Na kraju Aleksandar Vučić je imao poruku za sve one koji razmišljaju o sankcijama protiv Dodika i entiteta Republika Srpska.

“Želim kazati da ćemo se apsolutno suprotstaviti bilo kakvim sankcijama koje bi neko donosio protiv bilo koga u Republici Srpskoj i Dodika. Ne želim reći upozoravamo, jer ne možemo upozoravati, ali molimo ih da dijalogom rješavamo probleme. Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara. A sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku o sankcijama. Neće biti nikakve blokade na Drini dok sam ja predsjednik”, zaključio je predsjednik Srbije.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Skandalozna plavuša zavodila Marka Miljkovića: Skidala se pred njim, a stigla do Los Anđelesa, evo kako izgleda

Izviđač se oprostio od Evrope