in

U subotu razvedravanje i bura, ali još ponegdje i kiša, na jugu i jugo

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

Ako za vikend idete na put, probleme bi vam mogla stvarati jaka bura, na udare ponegdje i olujna, osobito podno Velebita. Pritom subota donosi postupan prestanak oborine i razvedravanje, ali na jugu još lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom.

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Od utorka opet raste vjerojatnost za nestabilnije i nešto oblačnije vrijeme, ponegdje uz malo kiše.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je zaključila:

“Ako za vikend planirate aktivnosti na otvorenom i priželjkujete stabilne vremenske prilike – nedjelja će biti znatno povoljnija, ali na moru i vjetrovitija, na kopnu ujutro hladnija.”

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U subotu razvedravanje i bura, ali još ponegdje i kiša, na jugu i jugo

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “I u subotu će oblaka u istočnim hrvatskim krajevima biti mnogo, u Srijemu je moguć i potpuni izostanak sunčanih zraka. Kiša će još mjestimice padati ponajprije u prvom dijelu dana. Puhat će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura se neće znatno mijenjati, bit će većinom između 9 i 12 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, no uz razvedravanje prema večeri osjetno će osvježiti. Kiša jemjestimice moguća u noći i ujutro, ponajprije u južnijim predjelima, dok u Zagorju i Međimurju može biti magle. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

Sjeveroistočnjak i u gorju, ponegdje i s jakim udarima, a još vjetrovitije na sjevernome Jadranu gdje će puhati bura, pod Velebitom jaka s olujnim udarima. Oblačnije će biti u prvom dijelu dana, mjestimice uz kišu, a popodne razvedravanje. Dnevna temperatura oko 10 °C u gorju te između 16 i 19 °C u Istri i Hrvatskome primorju.

U Dalmaciji malo viša, do 21 °C. Prijepodne će zapuhati umjerena bura koja će prema kraju dana postupno jačati pa će i malo valovito more navečer sve češće biti umjereno valovito. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će padati kiša, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi, osobito u noći i ujutro.

Ponegdje obilniji pljuskovi s grmljavinom još su vjerojatniji na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će se oblaci i mjestimična kiša najdulje zadržati – najvjerojatnije sve do večernjih sati. Bura će najkasnije zapuhati, a prije nje još će biti umjerenog juga.”

Od nedjelje prolazno stabilnije, ali i svježije

Na Jadranu većinom sunčana nedjelja bit će vjetrovitija, mjestimice uz jaku buru s olujnim udarima koja će u sunčani ponedjeljak oslabjeti. U utorak će oblaka biti više, pa raste vjerojatnost i za mjestimičnu kišu, osobito na sjevernome Jadranu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U utorak je kiša moguća i ponegdje na kopnu. Prije toga stabilno i uglavnom sunčano, no ujutro hladno, mjestimice uz mraz i maglu, početkom tjedna moguće i dugotrajniju, te će stoga i dnevni porast temperature zraka ovisiti o njenoj rasprostranjenosti.“, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

The Detox Guide

Igokea sigurna protiv Splita – SportSport.ba