in

Prije stotinu godina umro je veterinar koji je izumio moderne pneumatike / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Autoportal.hr / John Boyd Dunlop (Dreghorn, 5. veljače 1840. – Dublin, 23. listopada 1921.)

Na današnji dan prije 100 godina, 23. listopada 1921., umro je u Dublinu znameniti izumitelj John Boyd Dunlop kojem dugujemo popularizaciju upotrebe pneumatskih guma koje se danas koriste na svim cestovnim vozilima. Marka automobilskih guma Dunlop i danas je cijenjena u svijetu.

Dunlop je rođen 5. veljače 1840. godine u škotskom Dreghornu, u skromnoj seljačkoj obitelji. Po struci je bio veterinar, a edinburški Veterinarski fakultet završio je sa samo 19 godina.

Zanimljivo je da je Dunlop bio i prijatelj britanske kraljice Viktorije.

Deset godina je radio u Edinburgu da bi se 1867. godine preselio u Belfast u Irsku. Ondje je proširio svoju praksu i osnovao veterinarsku kliniku zajedno sa svojim bratom Jamesom Dunlopom. Baveći se svojom profesijim, otkrivao koliko su seoski putevi i drveni ili željezni kotači neudobni za svakodnevna putovanja po okrugu.

Gledajući sina kako vozi svoj tricikl, došao je na ideju da mu vožnju učini ugodnijom pa je kotače njegova tricikla omotao tankim gumenim trakama koje je slijepio i zatim ih napuhao pumpom za nogometne lopte.

Godine 1888. Dunlop je patentirao svoj izum postavivši temelje za razvoj prvih pneumatskih guma u povijesti. Proizvođači bicikala u Belfastu odmah su prionuli proizvodnji kotača s pneumatskim gumama pa je bicikl postao sredstvo masovnog prijevoza i doživio neviđeni uspjeh.

Foto: Internet / Pneumatike dugujemo Dunlopovoj želji da obraduje svoga sina…

Međutim, neugodna vijest došla je kad je Dunlopu oduzet patent, jer je ustanovljeno da je već više od 40 godina ranije stanoviti Robert William Thomson patentirao u Škotskoj sličan izum. To, dakako, ne ukida Dunlopovu zaslugu, jer je u tih 40 godina izum zračnica bio izgleda zaboravljen, a Dunlop ih je ponovno otkrio.

Njegova neprolazna zasluga, dakako, leži i u populariziranju pneumatskih guma, a ime Dunlop ostalo je do danas snažan brand u toj industriji.

Prvu tvornicu guma otvara 1890. godine u Dublinu, a tri godine kasnije i u Hanau u Njemačkoj. Već 1895. godine prvi automobili koriste Dunlopove pneumatike koji se prodaju u Francuskoj i Kanadi, a započinje proizvodnja u Australiji i SAD-u.

Budući da potražnja za gumama sve više raste, proizvodnja se prebacuje u Birmingham koji u svijetu postaje poznat kao Fort Dunlop. U samo dvadesetak godina zastarjela puna guma odlazi u povijest, a na temeljima Dunlopova izuma nastaje prva globalna multinacionalna kompanija koja posluje u cijelom svijetu.

Tijekom posljednjih 130 godina Dunlopove impresivne inovacije i uspjesi na području automobilizma osigurali su mu posebno mjesto među velikim izumiteljima 20. stoljeća. Među Dunlopovim izumima je i teniska loptica.

Zaslužan je i za izum Dunlopova ventila, vrste ventila koji se najčešće koristi na biciklima u čitavom svijetu, pa ga većina biciklista smatra tradicionalnim ventilom.

Video: Dr. Dunlop


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OLIVERA MATIJEVIĆ ODBRUSILA DARKU LAZIĆU: Ako me je nazvao propalom pjevačicom, vidi se ko radi, a ko sjedi kući

MORA DA JE LJUBAV: Ilma Karahmet plakala zbog Mirze Selimovića