in

Covid i problemi u snabdijevanju zakočili ekonomiju eurozone u oktobru

Slatka-Tajna.Eu

Ekonomija eurozone usporila je u oktobru pod pritiskom problema u  lancima snabdijevanja i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je  istraživanje londonske kompanije Markit.
Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u oktobru za 1,9 bodova u odnosu na septembar, na 54,3 boda, najniži nivo u šest mjeseci.

„Oštro usporavanje u oktobru u znači da eurozona počinje četvrto tromjesečje najslabijim rastom od aprila“, rekao je glavni poslovni ekonomist londonske kompanijr za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

„Iako je ukupni tempo ekonomskog rasta još uvijek iznad dugoročnog prosjeka, čini se da prevladavaju rizici slabljenja aktivnosti u kratkom roku jer pandemija i dalje izaziva poremećaje u ekonomiji i podiže cijene”, dodao je Williamson.

Zastoji u  lancima snabdijevanja, koje je izazvala pandemija koronavirusa i nestašica vozača kamiona podigli su troškove inputa u proizvodnom sektoru na najviši nivo otkada je Markit počeo provoditi istraživanje sredinom 1998. godine.

Cijene sirovina rastu rekordnim tempom, a proizvođači su tek dio tog poskupljenja uspjeli prebaciti na potrošače i indeks proizvođačkih cijena porastao je najsnažnije otkada je Markit počeo prikupljati podatke krajem 2002. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uslužni sektor pak nakon ljetnog oporavka ponovo brine covid 19, pa je posebno slabe rezulate bilježio sektor putovanja, turizma i rekreacije dok je snažan rast zabilježen u sektorima zdravstvene zaštite, te u medijima, bankarstvu i nebankovnim finansijskim uslugama.

Očekivanja poslovnih čelnika pogoršana su tako četvrti mjesec zaredom, kliznuvši na najniži nivo od februara ove godine, odražavajući ponajprije zabrinutost industrije zbog kontinuiranog uticaja pandemije na  lance snabdijevanja, utvrdio je Markit.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Želimo devet bodova iz naredne tri utakmice

MEDIJSKA DRAMA RIALDE I KENANA: Ko je koga tukao?