in

Žustra rasprava predstavnika vlasti i oporbe u Otvorenom

Slatka-Tajna.Eu

Što usred serije poskupljenja očekujete od vlasti, a što od oporbe?

Foto: Otvoreno / HTV

Zašto HDZ-u, prema HRejtingu, nije naudila presuda za Fimi mediju, SDP-u potpuni raskol na dva Kluba zastupnika, a stranci Možemo! smjene i optužbe za privatne interese u Zagrebačkom holdingu? Bila je to glavna tema o kojoj su predstavnici vlasti i oporbe raspravljali u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Komentirajući rezultate HRejtinga, Arsen Bauk, potpredsjednik kluba zastupnika SDP-a, podsjetio je da je HDZ zbog afere Fimi media već izgubio jedne izbore, 2011. godine.

– To im je tada stiglo na naplatu i stići će im eventualno ako bi se dogodilo, a to se događalo kroz ove godine, da neko ponašanje podsjeti na te slavne dane Ive Sanadera, rekao je Bauk.

Bauk je rekao i da su sukobi u SDP-u već također na neki način stigli na naplatu te da im to više ne može biti opravdanje za lošiji rejting. Smatra da će se vratiti na rejting između 20 i 25 posto.

– Činjenica je da HDZ redovno, kada funkcionira na doktrini održivog klijentelizma i održivog nacionalizma, tada ima najviši rejting, rekao je Bauk.

Ustvrdio je i da je dobro da još uvijek skoro 70 posto građana ne nasjeda na HDZ-ovu politiku.

– Prema tome, kada bi se ovi rezultati pretočili u parlamentarne izbore, HDZ bi bio vrlo konstruktivna oporba, rekao je Bauk.

Josip Borić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao je da oporba stvara cirkuse, bavi se samom sobom i dosjetkama, te da to nude kao rješenja hrvatskim građanima.

– Ono što je naše, nosimo na nama. Andrej Plenković je zasigurno po meni najdominantniji hrvatski političar trenutno, ima najveću odgovornost na sebi i njegov rad tijekom svakog dana i tijekom čitavog vremena kao premijera mora dati rezultate. Mislim da građani to mogu više ili manje osporavati, ali zaista, sve što se događa trenutačno je na nama, u najvećem dijelu, rekao je Borić.

Marija Selak-Raspudić (Klub zastupnika Mosta) rekla je da je ganuta kako je Borić tako lijepo govorio o Plenkoviću.

– A premijer Plenković ga se odrekao, rekao je da ga ne zanima ništa što je bilo prije 2015., a vi ste svoj politički vrh doživjeli baš za vrijeme Sanadera i, evo, ja sam sigurna da ćete počastiti naše gledatelje, da možete naći bar jednu lijepu riječ za “Ćaću”, rekla je Selak-Raspudić referirajući se na popularni nadimak za Sanadera.

Izrazila je i skepsu prema rezultatima HRejtinga, a kolegama iz HDZ-a, za koje je rekla da kradu i varaju na veliko, savjetovala je da budu suptilni s manipulacijama jer ih je do sada već prokazala cijela Hrvatska.

– Tako da idući put malo pričekajte mjesec dana nakon presude za korupciju, pa onda prodajte ankete, poručila je Selak-Raspudić.

Borić je izrečeno nazvao lažima.

– Niti kradem, niti imam koristi od takvih riječi koje izgovara gospođa Raspudić, rekao je Borić. Poručio je da korupcija ima svoje ime i prezime.

– Zaista žalosti da ti kolegica s druge strane govori da si kriminalac, lopov, ne znam što si sve već, a nemaš ništa iza sebe. Zaista ništa. Da vas pokušavaju degradirati, etiketirati, i da im je to jedini posao, praktički, rekao je Borić.

Zekanović: Ankete stvarno treba preispitati

Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, rekao je da su dva tjedna prije europskih izbora u anketama imali rejting od 1,5 posto, kao i sada prema HRejtingu, a da su na europskim izborima dobili preko 8,5 posto glasova.

– ‘Ajmo dalje. Mjesec iza europskih izbora u anketama nas nema. Dakle, ankete stvarno treba preispitati, rekao je Zekanović.

Dodao je da su ankete vrlo utjecajan instrument koji ne utječe toliko na građane, ali utječe na novinare i medije.

Bosanac o zaokretu u politici upravljanja otpadom: “Naravno da će letjeti perje”

Gordan Bosanac iz Možemo!, reagirajući na kritike na račun te stranke nakon smjena u vrhu Zagrebačkog holdinga i drugim događajima u Zagrebu, rekao je da kroz rezultate ankete može interpretirati da građani nisu prihvatili taj narativ. Istaknuo je da će u Zagrebu doći do velikog zaokreta u politici upravljanja otpadom.

– Kad krenete u taj zaokret – to sad možda zvuči super logično i jednostavno, ali nije, zato što vi u tom trenutku ustvari dirate u čitav niz klijentelističkih odnosa i naravno da će onda letjeti perje. To je nešto što smo i očekivali i što itekako građani ove zemlje i Grada Zagreba razumiju, rekao je Bosanac.

Istaknuo je i da je njihova gradonačelnica Pazina Suzana Jašić ostvarila odlične rezultate te poručio da na nivou čitave Republike Hrvatske pokazuju kako se može drugačije upravljati.

Hrebak: Tomašević je pošten, ali se ne snalazi

Predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak rekao je – ili znaš voditi, ili ne znaš voditi, neovisno o veličini grada.

– Neovisno o naslijeđu?, upitao ga je Bosanac.

– Naslijeđe, što sad? Pa nisu građani birali vas da vam daju mogućnost da vi imate određeni grace period zbog toga što se, ne znam, događalo to što se događalo u Zagrebu, rekao je Hrebak.

Dodao je da ga muče početne reakcije. Rekao je da simpatizira gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića iz Možemo!, dodavši da je pošten, ali da se ne snalazi.

– Ja mu želim svako dobro jer ja stvarno mislim da je dobro da je Možemo! pobijedilo, rekao je Hrebak.

– Međutim, ne sviđa mi se, iskreno vam kažem, ovo sve što sam vidio ovih zadnjih nekoliko tjedana. Ja želim da se on izdigne iz toga, ali realno gledajući, definitivno govorim iz svoje perspektive – u Zagrebu pucaju cijevi, u Bjelovaru se to nikad neće dogoditi, dodao je Hrebak.

– O, i za to smo krivi? I za pucanje cijevi?, nasmijao se Bosanac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Hrebakovu tvrdnju da ne vidi viziju te da ne vidi da je Tomašević pokazao kako će Zagreb izgledati za četiri godine, Bosanac je rekao da su se u šest mjeseci upogonili milijunski projekti samo iz Fonda solidarnosti.

– Što se tiče Zagreba, ja bih to sažela u jednoj rečenici: nakon Pripuza Pripuz, nakon Bandića, evo, neka građani ispune do kraja rečenicu sami, rekla je pak Selak-Raspudić.

Zašto je pao Most?

Osvrnula se i na pad Mosta u HRejtingu.

– Zamislite te koincidencije – Most inicira oporbenu akciju koja ukaže na protupravno postupanje, pokaže se da je bila u pravu, i to je bila jedna velika pobjeda oporbe, a tiče se upravo pitanja izbora novog ravnatelja HRT-a, i nekoliko dana nakon toga evo baš na HRT-u, baš kao rezultat uspješne akcije, Mostu pada rejting. Mislim da građani mogu zaključiti sami nešto o tome, rekla je Selak-Raspudić, na što ju je voditelj i urednik Mislav Togonal pitao je li teoretičar zavjere.

– Pa evo, vi zaključite, ja sam rekla što sam imala, a građani mogu i sami procijeniti, odgovorila je.

Zekanović je ponudio drugi razlog za pad Mosta.

– Možda glasačima Mosta ne odgovara da se, ne znam, Grmoja grli s Uršom Raukar, s Možemo!, s kolegama Arsena Bauka. Možda je to razlog, što im to smeta, rekao je Zekanović, referirajući se na nedavnu oporbenu akciju u Saboru.

– Ja sam ponosna što sam bila dijelom ujedinjene oporbe i što smo uspjeli staviti interes RH ispred naših partikularnih interesa, mišljenja, rejtinga, uzvratila mu je Selak-Raspudić.

O poskupljenjima

Otvorene su i ekonomske teme, poput aktualnih poskupljenja.

Zekanović je u emisiji nosio majicu s natpisom Zaštitimo hrvatsku kunu u povodu prikupljanja potpisa za promjenu Ustava kako bi građani odlučivali o promjeni službene novčane jedinice. S prikupljanjem potpisa kreće se ove nedjelje. Zekanović je pozvao na argumentiranu javnu raspravu ekonomista, a na pitanje jesu li oni potpuno protiv ulaska u eurozonu odgovorio je kako su prije svega za to da hrvatski narod o tome odluči na referendumu. Pozvao je na stvaranje studije isplativosti.

– Ako bi se stvarno dokazalo da to Hrvatskoj donosi, pa tko bi bio lud to odbiti?, rekao je Zekanović.

Bosanac je rekao da će se posljedice zatvaranja osjećati na ekonomiji.

– Mi imamo već neke inicijative, sutra će ući u dnevni red Sabora, kako kvalitetnije regulirati cijenu energenata, jer mi se čini da samo jedno rješenje neće tu pomoći, rekao je Bosanac.

– A što se tiče same budućnosti ekonomije u Hrvatskoj, to je ono pitanje vezano za COVID, a mislim da je važno i za ekonomiju, mi smo tu jako jasni. Mi ćemo i ovaj put iskoristiti priliku i pozvati građane i građanke da se cijepe, jer mislimo da to smanjuje zaraznost i smrtnost, ali smo za to da se mjere ne uvode, nego da ekonomija živi svojim putem, dodao je.

Selak-Raspudić rekla je da trebamo rezati trošarine, a ne fiksirati cijenu goriva.

– Država mora uzeti iz svojih usta, a ne iz poduzetničkih, poručila je Selak-Raspudić.

– Ne daj se Hrvatska, ne mora te voditi koruptivna organizacija. Ima nas, borimo i pridružite nam se, rekla je također, na što je Borić rekao da nismo u predizbornoj kampanji da slušamo takve završne riječi.

Hrebak je rekao da se nije složio s time da država određuje cijenu goriva te da je to jasno rekao koalicijskim partnerima.

– Što se manje država petlja, bit će nam bolje, poručio je.

Bauk je rekao da su dali bolji prijedlog za regulaciju cijene goriva od onoga što je Vlada predložila – da se regulira putem trošarine.

– Vlada je predložila Zakon o trošarinama gdje govore o trošarinama na rakiju, danas je došao u Sabor, dok cijene goriva divljaju, rekao je.

Borić je pak rekao da je na HDZ-u i vladajućoj koaliciji da se bore za standard građana. 

– Mislim da su građani rekli što misle o oporbi. Slažem se s velikim dijelom. Ono što je na nama je da isporučujemo rezultat, a oni nek se zabavljaju, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Best Selling WordPress Theme, Socrates

Partizan poražen od Genta