in

U petak česta kiša, ponegdje i obilnija, jugo, na kopnu svježije

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

U petak nova promjena vremena – česta kiša, mjestimice i obilnija, a osobito će na Jadranu biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, i dalje uz gdjegod jako jugo. U većini unutrašnjosti zamjetno će osvježiti, a na Jadranu se temperatura zraka još u petak neće znatnije mijenjati.

Od vikenda na kopnu još svježije, a manji pad temperature dogodit će se i na Jadranu, gdje bi još veće nevolje od pada temperature mogla prouzročiti često jaka bura, lokalno i s olujnim udarima. Pritom slijedi i stabilizacija vremena, osobito u nedjelju. No, u subotu još ponegdje kiša, osobito u južnijim hrvatskim krajevima, gdje je velika vjerojatnost i pljuskova s grmljavinom. Po nizinama unutrašnjosti će opet biti magle i slabog mraza, osobito u ponedjeljak.

U utorak se pak ponovno povećava vjerojatnost za prolaznu mjestimičnu kišu, a od srijede za opet stabilnije vrijeme.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U petak česta kiša, ponegdje i obilnija, jugo, na kopnu svježije

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti osjetno svježije nego tijekom četvrtak, uz oblake i povremenu kišu koja lokalno može biti i obilnija.

Pretežno oblačno i svježe s najvišom temperaturom oko 15 °C i u središnjoj Hrvatskoj. Povremeno će padati kiša, ponegdje i u obliku pljuskova. Nakon vjetrovitog četvrtka – u petak vjetar slab.

Iako će na sjevernom Jadranu uglavnom poslijepodne mjestimice biti kraćih sunčanih razdoblja, povremeno će biti i kiše te pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijih. Puhat će većinom umjereno jugo uz malo i umjereno valovito more. U gorskim predjelima većinom oblačno i kišovito, gdjegod i uz obilniju kišu. Najviša temperatura od 13 °C u gorju do 19 °C na moru.

U Dalmaciji će temperatura biti većinom od 16 do 21 °C, uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme i mjestimice kišu, te lokalno izraženije nevere. Ujutro u Zagori malo niža. Umjereno do jako jugo, postupno će slabjeti, a more će biti uglavnom umjereno valovito.

Jugo će u petak najače puhati na južnom Jadranu zbog čega treba biti pripravan na ponegdje valovito more. Ponegdje će biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, ali i kraćih sunčanih razdoblja. Temperatura zraka danju će se malo mijenjati i većinom će se mjeriti od 17 do 21 °C.”

U subotu još ponegdje kiša pa stabilnije, ali razmjerno svježe, uz buru

U prvom dijelu subote u unutrašnjosti još mjestimice kiša, a zatim smanjenje naoblake. Od nedjelje pretežno sunčano uz porast vjerojatnosti jutarnje magle i slabog mraza, osobito u ponedjeljak. U subotu prolazno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a zatim većinom slab. Dnevna temperatura malo niža, a jutarnja u zamjetnijem padu.

U subotu u Dalmaciji još povremeno kiša i lokalno izraženiji pljuskovi, a na sjevernom Jadranu postupno razvedravanje te jačanje bure. U nedjelju i ponedjeljak posvuda pretežno sunčano. Umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, početkom novog tjedna će oslabjeti, a jutarnja temperatura se još malo niziti.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Seka Aleksić teškim putem došla do uspjeha: Živjela u neimaštini, napustila školu, sa 19 otišla iz Srbije, a danas je zvijezda

Braga prati Zvezdu u stopu, Dinamo se praznih ruku vraća iz Beča