in

Milionska investicija GS Holdinga stiže u Prozor-Ramu, kreću prva zapošljavanja

Slatka-Tajna.Eu

Općinsko vijeće Prozor-Rama izglasalo saglasnost na Ugovor o podršci zapošljavanja po projektu tvornice za obradu metala “GS-Rama” d.o.o. Prozor – Rama.

“Po davanju saglasnosti, uskoro se očekuje i objava Javnog poziva za sve zainteresirane staniovnike koji će potom obaviti razgovor s poslodavcima 30. oktobra 2021. godine. Do kraja 2022. godine se očekuje uposlenje 57 radnika, dok bi prosječna plaća majstora bila 1.500 KM”, navode iz Općine Prozo-Rama.

Potpisivanjem ovoga ugovora Općina se obvezuje da će dodijeliti investitoru podršku osnivanju i radu metalske industrije po projektu “GS – Rama”, dok se investitor obvezuje organizirati proizvodnju i sve poslovne procese, izgraditi novu halu, uz zapošljavanje potrebnog broja uposlenika na određeno razdoblje.

Navedeni projekat i podrška će se realizirati kroz kompaniju  koju će Investitor osnovati sa sjedištem u Općini Prozor Rama.

Milionska investicija

Ukupna vrijednost projekta projekta procjenjuje se na oko 10 miliona KM. Od ukupne vrijednosti projekta Općina Prozor-Rama će u skladu sa naprijed navedenim projektom učestvovati u novčanoj podršci u iznosu od 1.950.000,00 KM.

Neke od obaveza investitora prema ugovoru su sljedeće:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nabaviti opremu i zaposliti određen broj radnika prema kapacitetima proizvodnog prostora
– Izgraditi novi proizvodni objekt na lokaciji koju će investitor kupiti od Općine,
– Obučavati i pripremati radnike za posao te zaposliti ukupno do 120 radnika kroz razdoblje od četiri  godine od dana početka proizvodnje
– Održati uposlenost najmanje do 120 radnika kroz razdoblje od osam godina za svakog uposlenika, od dana početka proizvodnje

Očekujući efekti

“Kroz korištenje općinske imovine i kroz korištenje poticajnih sredstava po ovom ugovoru, omogućiti će se pokretanje proizvodnje metalskih proizvoda kroz ugovaranje sa kompanijom “GS Holding” GmbH, Regensburg, Njemačka. Poticajna sredstva i njihovo namjensko korištenje osigurano je odgovarajućim garancijama. Novo poduzeće, koje će se osnovati nakon ugovaranja podrške, predložiti će Sudu naziv “GS-Rama” d.o.o., a sjedište će biti u Prozor-Rami. Planirana podrška projektu GS-Rama znači podršku zapošljavanju novih najmanje 120 radnika na rok od osam godina, koji će raditi na poslovima metalske struke, uključujući i nove tehnologije u toj oblasti. Razvoj ovoga projekta može pokrenuti i nove projekte u metalskoj i sličnoj branši te unijeti jednu potpuno novu dimenziju o mogućnosti upošljavanja u općini Prozor-Rama”, kazao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i finansije Općine Prozor-Rama.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

UHODI NAS, ZVONI NA VRATA I OGREBALA NAM JE AUTO: Hana Rodić i Goran Juranec na meti njegove bivše

Uhapšene još dvije osobe osumnjičene za učešće u ubistvu porodice Đokić