in

Druženje Bosanaca i Hercegovaca u Finskoj: Povratak u domovinu je plan A

Slatka-Tajna.Eu

Bosanski kulturni centar u Finskoj (BKC), u suradnji s Udruženjem logoraša u Finskoj, organizirao je seminar “Bosanci u Finskoj 2030. godine”, kako bi pokušali okupiti dio bh. građana u Finskoj s naglaskom na obrazovanu mladež, te razgovarati o strategiji očuvanja bh. kulture s još boljom integracijom u finsko društvo.

Sudionici su zauzeli svoja mjesta, a seminar je započeo u točno dogovoreno vrijeme. Nakon pozdrava i dobrodošlice od strane organizatora, prisutnima se putem video linka obratila veleposlanica Bosne i Hercegovine u Švedskoj Elvira Dilberović, koja je prisutne upoznala s aktualnostima iz Veleposlanstva. Počasni gosti Kirsti Špehar i Pirjo Šehić obratili su se, na još uvijek dobrom bosanskom jeziku, podsjećajući na povijest dolaska prvih bh. građana u Finsku, tek oslobođeni iz logora, kako bi stvorili prvu bh. organizaciju u Finskoj, kao i pomoći u povratku nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Sljedeći počasni gost ispred Saveza bh. udruženja u Švedskoj Muhamed Mujakić predstavio je Savez i organiziranje naših građana u Švedskoj, koja se pomno pratila, jer se bh. građani u Finskoj žele bolje povezati sa Švedskom. Nakon toga predstavile su se prisutne organizacije iz Finske, koje su nastavile s predstavljanjem trenutne situacije bh. građana u Finskoj kroz projekt “Bosanci u Finskoj 2030. godine”.

Voditelj projekta Neđad Jakupović podsjetio je da je zbog pandemije ovaj seminar odgođen te da se trebao održati puno ranije. No, pandemija i zabrana okupljanja iskorišteni su za što bolju pripremu seminara i još bolju analizu trenutnog stanja naših građana u Finskoj, jer ne možemo planirati budućnost ako nemamo realnu sliku sadašnjosti. BKC je pripremio dokument “Bosanskohercegovački građani u Finskoj – analiza stanja”, temeljen na službenim podacima i činjenicama, koji će biti objavljen. Iz dokumenta se može zaključiti da dijaspora iz bivše SFR Jugoslavije prije nije ni postojala u Finskoj – prvi doseljenici bili su bh. građani koji su protjerani tijekom agresije na BiH u razdoblju 1992.-1995. godine, a općenito dijaspora i useljenici pojam su novijeg datuma u Finskoj, negdje ’90 -ih. Građani Finske, čiji materinski jezik nije finski, čine oko 8% ukupnog stanovništva Finske od 5,5 milijuna, a od ukupnog broja doseljenika bh. građani čine 1%, pa su bh. građani u manjini. Broj bh. U Finskoj živi oko 3.500 građana, prvenstveno Bošnjaka, te nekoliko stotina Srba i Hrvata. Dokument također pokazuje da je dobna struktura naših građana povoljna jer je većina mlada, da je stopa zaposlenosti dobra, a integracija u finsko društvo na zavidnoj razini. Iz dokumenta se može uočiti da aktivnih bh. organizacija nema puno, a bilo bi dobro povećati broj učenika u nastavi bosanskog jezika u finskim školama. Istaknuto je da je “Bh. građani u  Finskoj 2030. godine” zapravo plan B, a plan A povratak u maticu Bosnu i Hercegovinu.


U Finskoj, bh. građani su manjina u manjini / BKC Finska

Nakon obraćanja gostiju, predstavljanja organizacija i projekta uslijedila je pauza za ručak na kojoj su se nudili bosanski specijaliteti. Nakon ručka nastavljen je rad u grupama, na različite teme vezane za bh. građane u Finskoj. Na kraju je napravljen zapisnik s prijedlozima budućeg rada u kojem su, između ostalog, pronašli sljedeće prijedloge: uvezati bh. građane u Finskoj u neku bh. mrežu ili Savez, više se povezati sa Švedskom i sa BiH, pokušati više aktivirati bh. mlade, rad na afirmaciji bosanskog jezika i kulture, kao i na suradnji postojećih bh. organizacija i da naša strategija mora biti proširenje, a ne smanjenje.

Potrebno je bolje uvezivanje sa Švedskom / BKC Finska

– Da bismo opstali, moramo biti jaki, a jaki smo onoliko koliko smo složni, poruka je koju su sudionici poslali.

Na kraju seminara prisutni su mogli pogledati izložbu slika na temu “Bosna” umjetnika iz Helsinkija Mirze Čizmića, a druženje se nastavilo uz glazbu do kasno u noć. Na seminaru je sudjelovalo 85 osoba, a ostali su seminar pratili putem interneta. Organizatori se zahvaljuju svima koji su sudjelovali u ovom projektu, sve je učinjeno na dobrovoljnoj bazi i organizacija je bila na zavidnoj razini.

Nedad Jakupović – Bosanski kulturni centar u Finskoj – BKC

Preuzeto: MojaBiH


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rusija briše talibane s liste ekstremista / Bljesak.info

Boje jeseni na vašim noktima