in

ZVIJEZDE IZ SEHARE DONNA ARES: Vrijedila je više nego njena popularnost

Slatka-Tajna.Eu

Azra Kolaković bila je interpretatorka folka, popa, klasične muzike. Bila je i instrumentalista na klaviru i klavijaturama. Umjetnica koja je prema svemu „kretala“ iz dubine duše. Takve je ostavila i tekstove, kompozicije, izvedbe. Stoga nije bio čudan momenat kada je zablistala na muzičkoj sceni za kratko vrijeme. Zapravo, dobila je upravo onoliko koliko je vrijedila.

 Neumorno i ispravno

Vrijedila je više nego njena popularnost. Radila je neumorno i ispravno. Radila je onako kako je vidjela i osjetila muziku, produkcijski rad, video zapise, jer je bila poput muzičkog sveznadara. Sve to je bitisalo u jednoj krhkoj, nasmijanoj, a u istom trenu drskoj i odvažnoj personi.

Azra Kolaković rođena je u Bihaću 1977. godine. Poticala je iz muzički obrazovane i muzički talentirane porodice. Dobila je u nasljeđe mnogo toga, a nadogradila još više počev od muzičke škole do same estrade. Zapravo, rano se prepustila estradnom životu.

U prvom redu počela pisati pjesme, a potvrde o svom neprikosnovenom muzičkom talentu dobila je na školskim takmičenjima. Sa grupom „Camino Verde“ još 1992. godine počinje nastupati kao pjevač, a i muzicirajući na klavijaturama. S njima se zadržala do 1996. godine kada je krenula u samostalnu karijeru.

U tom periodu zajedničkog rada u grupi muzicirali su domaću muziku i strane evergrine. Odlazi u Zagreb na „Doru“ i takmiči se s pjesmom „Zadnja noć“. A netom na „Bihaćkom festivalu“ s numerom „Kazna“. Vrata muzičke scene su joj bila otvorena, a popularnost dobiva i realizacijom pjesme „Ti me više ne voliš“. Produkciju je radila u njemačkom studiju „Sani records“ kod Džavida Ljubovcija koji će joj kasnije biti suprug. Snima CD-ove na kojim su se našle obrade starih hitova.

Soba za nikoga

Donna je koketirala sa raznim stilovima, što je dobilo oprečne komentare. No, nakon dueta sa Halidom Bešlićem „Sviraj nešto narodno“ te 1999. godine napravila je nevjerovatan estradni bum. Uslijedili su albumi sa hit numerama „Čuvaj se dušo“, „Ubila me tvoja nevjera“, „Jackpot“, „Nemam razloga za strah“, „Fantastična“, „Idi idi moja vilo“, „Povratka nema“, „Moje suze plaču za oboje“…

Davala je maksimum svog znanja, umijeća, muzičkog stvaralaštva. A onda upada u kandže nemilosrdne i opake bolesti. Liječila se u tri namaha, kretala ka boljitku i opet ta nesretna „pozitiva“ kancera. Liječila se u Sarajevu, Danskoj, Bihaću.

Sav taj vlastiti stres pri saznanju da se treba uhvatiti u koštac sa teškom bolešću, razmišljanja, nedoumice, borbu, suze, pobjede, nevjere, sve je to 2015. godine stočila za knjigu „Soba za nikoga“. Donna je sve svoje radosne i tužne momente dijelila sa svojim fanovima pa i kada se odrekla supruga.

Iz Danske je poželjela da dođe svojoj kući u Bihać i biti u okruženju svojih najbližih i voljenih. Ova svestrana i uspješna umjetnica preminula je 2. oktobra 2017. godine. Ispraćaj se desio ispred bolnice „Irfan Ljubijankić“. Kažu život pomaže onima koji pomažu sebi. Kod nje nije bilo baš tako. Zapravo, rekli bi da život u većini slučajeva nije naklonjen predanim i uspješnim.

Nježnost i čvrstina

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Donna je balansirala između nježnosti i čvrstine, saosjećajnosti i hrabrosti. Radila i donosila odluke po vlastitom nahođenju. A ljudi, u svijetu u kojem živimo, loše su komentirali njen vlastiti odabir. A on je bio da se ne pokopa po vjerskim propisima i obredu. Te oprečne reakcije sa lošim odjekom prikazale su samo najgore i nemilosrdne ljudske osobine.

Dva mjeseca

Na liječenju u Danskoj agresivna bolest joj je uništavala tijelo, uzimala kilažu, no duh do zadnjih sedam dana života nije. Naime, doktor u Danskoj je dao svoj sud koliko joj je ostalo života. Nažalost, bio je upravu. Baš ta dva mjeseca bila je uz svoje bližnje, a sedam zadnjih dana pala u duboku komu.

 Tačka na ljubav

Prije smrti, pisala je na svojoj društvenoj stranici da se razilazi od supruga Džavida Ljubovcija. Nije puno detaljisala osim da je stavila tačku na ljubav sa zbogom zbog nedostatka povjerenja. A on je šturo kazao da joj ne zamjera jer je bila svjesna svog odlaska jer je i sama napisala „osjećam i vidim kako polako blijedim“.

Piše: Jasna DURIĆ

 

 

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pariški stil: Sedam zlatnih savjeta za uređenje šarmantnog i funkcionalnog doma

Elvis Mujić dijeli pravdu na derbiju Zrinjskog i Sarajeva, Dragan Petrović sudi Želji